Internațional

Spania, la un pas să se rupă în două. Protestele continuă în Catalonia

Susţinătorii referendumului ies în stradă de trei zile, de când mai mulţi oficiali au fost arestaţi pentru a împiedica desfăşurarea consultării. Vineri au manifestat şi cei care vor să rămână între graniţele Spaniei, mai puţin vizibili până acum.

Câteva sute de manifestanţi pro-unionişti au mărşăluit ieri pe străzile Barcelonei, într-o atmosferă care amintea de cea de la un meci de fotbal. S-au căţărat pe faţade ca să smulgă steagurile catalane arborate la ferestre. Si nu s-au sfiit să le ceară socoteală celor din tabăra adversă.

Tensiunea a crescut când au ajuns la sediul unui ONG care susţine independenţa, dar nu s-au înregistrat incidente majore. Au mers apoi la sediul Gărzii Civile, ca să-şi exprime susţinerea, unde au ars ori au rupt steaguri catalane.

“Uneori mă gândesc că s-ar putea să ajungem la un război civil între separatişti şi spanioli. Pentru că situaţia nu se ameliorează. Trebuie să facem ceva”, spune un localnic.

Jumătate de milion de oameni în stradă pentru independenţa Cataloniei
Tot ieri, aproximativ doua mii de studenţi s-au adunat la una dintre principalele universităţi din Barcelona si au manifestat în favoarea consultării interzise de Madrid. “Suntem aici ca să arătăm Guvernului spaniol că suntem gata să votăm şi că nu le vom permite să ne refuze acest drept.”

Spania se pregăteşte să trimită încă cinci mii de poliţişti subordonaţi Ministerului de Interne de la Madrid, pe langa cei trei mii detasati deja. Madridul spune că obiectivul acestora este să se asigure că referendumul declarat ilegal nu are loc.

Autorităţile catalane nu vor să renunţe, dar recunosc că arestările şi confiscarea a numeroase buletine de vot le-au îngreunat planurile. Potrivit sondajelelor realizate înaintea tensiunilor de luna aceasta, cei mai multi dintre catalani sunt de acord cu organizarea unei consultări. Dar, în privinţa independenţei, sunt împărţiţi în tabere aproape egale.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *