Actualitate

Academia de Ştiinţe a Moldovei a propus revenirea la „â” din „a” şi „sunt” în grafia limbii române

Decizia a fost luată în conformitate cu prevederile Legii cu privire la revenirea limbii moldoveneşti la grafia latină nr. 3462 din 31 august 1989, ale Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti nr.3465 din 1 septembrie 1989, art. 71, alin. (1), ale Codului cu privire la ştiinţă şi inovare, în temeiul Hotărârii Prezidiului Academiei de Ştiinţe a Moldovei nr. 73 din 9 septembrie 1994, potrivit căreia denumirea corectă a limbii de stat (oficiale) a Republicii Moldova este limba română.

Totodată, CSŞDT a pus în sarcina Institutului de Filologie al AȘM elaborarea unei metodologii privind aplicarea normelor ortografice ale scrierii lui „â” şi „sunt” în grafia limbii române, ţinînd cont de Hotărîrea Adunării Generale a Academiei Române din 17 februarie 1993.

Raportul cu privire la aplicarea normelor ortografice ale scrierii lui „â” şi „sunt” în grafia limbii române a fost prezentat în cadrul CSŞDT de către directorul adjunct al Institutului de Filologie al AŞM, doctorul în filologie Nina Corcinschi.

Solicitată de MOLDPRES, Nina Corcinschi a afirmat că iniţiativa acestei hotărâri aparţine Institutului de Filologie al AŞM, care încă în 2009 a făcut demersuri oficiale pentru trecerea la „â” şi „sunt”.

„Iniţiativa a fost susţinută de întreaga comunitate academică, dar Parlamentul a tergiversat aprobarea acestei hotărîri. Întrucît există multe reacţii din partea societăţii civile privind contradicţia care există la etapa actuală între ortografierea lui „î” din „i” sau „â” din „a”, şi „sunt” sau „sînt”, Institutul de Filologie a reiterat acest proiect de elucidare a neconcordanţelor sus-numite, care a fost examinat şi aprobat astăzi în cadrul Consiliului Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică”, a precizat Nina Corcinschi.

Proiectul de hotărâre urmează să fie examinat de Guvern, pentru a fi ulterior prezentat spre aprobare Parlamentului R. Moldova. 

MOLDPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *