CSI / Rusia

ACORD pentru detensionarea situaţiei, la reuniunea de la Geneva

(21:27) "Rezistența Informațională" anunță că există date că prin Crimeea vor fi aduși "turiști" ruși în Ucraina. Există informația că provocatorii vor folosi microbuze cu numere din regiunea Zaporojie.

(20:00) Reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea "grupurilor ilegale", o referire la miliţiile proruse, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

SUA aşteaptă aplicarea imediată a acordului privind Ucraina, în caz contrar avertizând cu sancţiuni

Statele Unite cer aplicarea imediată a acordului de la Geneva, îndemnând Rusia să se asigure că miliţiile proruse din Ucraina depun armele şi părăsesc instituţiile ocupate, avertizând Moscova cu noi sancţiuni dacă aceste propuneri nu se vor concretiza.

"Am stabilit luarea unor măsuri pentru detensionarea situaţiei, prin iniţierea unui dialog naţional", a declarat secretarul de Stat american, John Kerry, conform CNN.

Kerry a precizat că Administraţia proeuropeană de la Kiev menţine oferta de amnistiere a membrilor grupurilor proruse care părăsesc instituţiile pe care le ocupă în estul Ucrainei.

"Am stabilit principii, angajamente, cuvinte pe hârtie. Dar aşteptăm acţiuni", a spus Kerry, precizând că vor fi trimişi observatori internaţionali pentru a verifica dacă miliţiile proruse din estul Ucrainei vor depune armele.

"Dacă măsurile stabilite nu vor fi aplicate, nu vom avea altă opţiune decât impunerea unor costuri suplimentare Rusiei", a avertizat Kerry.

"S-a ajuns la un acord pe etape pentru detensionarea crizei din Ucraina", a spus Lavrov, citat de AFP.

"Am stabilit dezarmarea grupurilor ilegale", a continuat şeful diplomaţiei ruse, referindu-se la miliţiile proruse din estul Ucrainei.

"Rusia nu are nicio dorinţă de a trimite trupe în Ucraina", a insistat şeful diplomaţiei ruse.

Lavrov a subliniat că situaţia de criză din Ucraina trebuie soluţionată cu acordul tuturor locuitorilor ţării, pledând pentru respectarea identităţii culturale şi a drepturilor tuturor regiunilor ucrainene.

La reuniunea din Elveţia au participat Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, secretarul de Stat american, John Kerry, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi Andrei Deşciţa, şeful diplomaţiei ucrainene.

(19:49) Canada anunță că trimite 6 aeronave de tip CF-18s (foto) în țările din estul Europei.

(19:11) Un consilier ales din localitatea Gorlovsk a încercat să dea jos un steag al "republicii din Donețk" dar a fost atacat de persoane în măști și cu "lente de coloardo".

(18:40) Au loc mitinguri pro-Ucraina în Donețk și în Kramtorosk.

Foto cu mitin pro-separatist din Kramotorsk:

(18:35) "Rezistența informațională" anunță că Rusia formează grupări de atac la hotar. În mod special în raionele de lânga Harkov, Chernigov și Sumsk. Batalioanele tactice sunt formate din spetznaz GRU al Forțelor Armate dar și forțe de desant. În același timp pe teritoriul Belarusului au început exerciții comune dintre forțele speciale ale Republicii Belarus cu Federația Rusă.

(18:22) "Separatiștii" ruși din așa-numita "republică din Donețk" pretind de la conducerea aeroportului din aceeași localitată ca aceasta să accepte cedarea controlului.

(18:22) Discuțiile de "pace" din Geneva durează deja de peste 4 ore.

(18:20) 25 din 63 de separatiști care au fost reținuți în Mairupol au fost eliberați

(18:10) Un centru de emisie din Slaviansk este ocupat și acum lumea "urmărește" posturi rusești. 

(18:05) Un "cablist" din Kramotorsk a blocat mai multe posturi ucrainești, inclusiv Canal 5 sau 1+1 și a inclus mai multe posturi rusești.

PROTEST PRO-UCRAINA LA DONEȚK (LIVE EUROPALIBERA)  

(16.49) Activiştii proruşi care au proclamat "Republica Doneţk" așteaptă ajutor militar din partea preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, informează AFP, citată de Mediafax. Mai mult, ei sunt nemulțumiți că liderul de la Kremlin că nu a trimis mai devreme trupe ruse în zonă.

Aproximativ 300 de persoane s-au adunat la Doneţk pentru a asculta conferinţa organizată de Vladimir Putin, consacrată în principal situaţiei din Ucraina. „Aşteptam ca Putin să trimită trupe în sud-estul Ucrainei pentru a respinge atacurile armatei ucrainene”, a declarat un membru al grupului de autoapărare de la Donbas (regiune din estul Ucrainei).

 
Lugansk:
(UPDATE 15.39) Pentru a ține piept separatiștilor și provocatorilor, oamenii de afaceri vor oferi personalului militar din Mariupol, 500 mii de grivne.

(UPDATE 15.35) Soldații ucraineni au refuzat să cedeze armele separatiștilor, ci le-au oferit superiorilor militari.

(UPDATE 15.30) Militarii ucraineni anunță despre posibili provocatori pe aeroportul din Donețk. 

(UPDATE 15.00) Atenție! Ministerul Apărării din Ucraina cere internauților să păstreze tăcere cu privire la deplasarea soldaților din armata ucraineană.

(UPDATE 14.48) Potrivit unei rezoluții aprobate la Strasbourg, Parlamentul European consideră că situația actuală din Ucraina impune Consiliul să consolideze cea de-a doua fază a sancțiunilor UE împotriva Rusiei și să pregătească cea de-a treia etapă ce vizează sancțiunile economice. 
(UPDATE 14.43) Franța va oferi Ministerului Apărării al Ucrainei un lot de veste antiglonț. Acestea fac parte dintr-un ajutor umanitar. Anunțul a fost făcut de către un oficial din cadrul instituției ucrainene.

(UPDATE 14.39) În Lugansk, circa o mie de persoane s-au adunat pentru o Ucraină Unită

(UPDATE 13.58) Sloveansk

(UPDATE 15.56) Problema Ucrainei discutată la Geneva

(UPDATE 13.52) Mariupol 

(UPDATE 13.24) La acest moment circa 500 de persoane adunate, încearcă să ocupe unitatea militară din raionul Primorsk. Oamenii legii au tras focuri de armă în aer, au venit cu amenințări, dar separatiștii nu au renunțat. Printre provocatori sunt și câțiva răniți anunță o postare pe Twitter. În satul Polcov, este mutată tehnica militară din direcția Donețk. 

(UPDATE 13.15) Localnicii din Mariupol au ajutat autoritățile să prindă provocatorii care au atacat unitatea militară din regiune. 

(UPDATE 13.05) Președintele rus Vladimir Putin pentru prima dată recunoscut public că "omuleti verzi", din Crimeea, fac parte din armata rusă. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă. Putin a declarat că, Consiliul Federației ia permis să intre cu trupele ruse în Ucraina, dar acesta speră că nu va fi nevoie să își exercite acest drept.

(UPDATE 13.01) Odesa

(UPDATE 12.07) SUA și UE pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei, imediat după întrunirea de la Geneva. 
(UPDATE 12.05) Poliția cere oamenilor să nu meargă la mitingurile din Donetsk, din cauza "radicaliștilor". 

(UPDATE 12.00) În cadrul unei conferințe de presă, președintele Rusiei, Vladimir Putin a negat că alipirea Crimeei a fost planificată din timp, ba din contra, din cauza dorinței oamenilor din Crimeea. Președintele rus a menționat că totul a pornit de la faptul că limba rusă în Crimeea era amenințată.

"Rusia niciodată nu a planificat anexări. Mereu considerăm că oamenii noștri voi trăi într-o ambianță fonfortabilă lor. Dar când acest confort este amenințat, noi venim în susținerea oamenilor din Crimeea", a spus Putin. 

(UPDATE 10.44) Monumentul lui Kobzon, din Donetk a fost colorat în galben și albastru. Presa scrie că după ce Kobzon a aprobat politica lui Putin, oamenii au cerut ca acestuia din urmă să i se retragă titlul acordat de cetățean de onoare al Dnepropetrovsk.

(UPDATE 10.41) Buticurile, cu marfă scumpă, ce au vitrinele spre stradă se închid

(UPDATE 10.38) Lugansk acum. Raliu pentru o Ucraină Unită

(UPDATE 10.28) Ministerul Apărării a declarat că militarii s-au retras din Kramatorsk, pentru a evita înregistrarea de victime. Este vorba despre 15 mașini blindate care se retrag din satul Pcelkino spre periferiile orașului Kramatorsk. La ora 08.00 tehnica era deplasată spre baza permanentă din regiunea Dnepropetrovsk. 

(UPDATE 10.11) Procuratura generală a Ucrainei ia masuri pentru identifica locul în care se află la moment fostul premier al Ucrainei, Nicolai Azarov. Acesta a fost dat anterior în urmărire, dar nu a fost găsit. Anunțul a fost făcut de către procurorul general al Ucrainei.

(UPDATE 10.02) Pe aeroportul din Mariupol au aterizat cinci elicoptere militare ucrainene și un avion. Din elicoptere au ieșit aproximativ 50 de persoane îmbrăcate în uniforme militare. 

(UPDATE 09.38) Luptătorii ucraineni au predat armele separatiștilor din Kramatorsk. Șaisprezece vehicule blindate și peste cincizeci de militari au părăsit orașul Pcelkino lângă Kramatorsk.

 

(UPDATE 09.14) Presa ucraineană scrie că potrivit diverselor estimări, la granița de nord-est au fost concentrate până la 40 de mii de soldați și ofițeri ruși, gata să invadeze, titrează news.liga.net.

(UPDATE 08.47) Noaptea trecută aproximativ 400 de bărbați înarmați au atacat Garda Națională. Potrivit ministrului de Interne, huliganii au fost identificați de oamenii legii. 

(UPDATE 08.29) Coperta publicației The Economist

(UPDATE 08.25) În Mariupol în timpul unei operațiuni speciale au foat ucise trei persoane și rănite alte 13, iar peste 60 de persoane sunt reținute. Acest lucru a fost anunțat de către ministrul de Interne Arsen Avakov pe pagina sa de Facebook.

(UPDATE 08.13) Ucrainenii au reușit să captureze mai mulți separatiști care au participat la atacul asupra bazei militare a ministerul de Interne din Mariupol. Miliția si Serviciul de Securitate au efectuat razii speciale prin oraș. Tehnica militară ucraineană este transportată din satele din preajma Mariupolului spre oraș. 

(UPDATE 07.40) Procuratura va cerceta dacă deputatul fracțiunii Vladislav Luchianov a luat parte la ocuparea primăriei Harțâsk din regiunea Donețk. Anunțul a fost făcut de către procurorul general al Ucrainei.

 

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *