Actualitate

Alarmă mondială din cauza super-malariei. Boala a devenit imună la tratament

Super-malaria a apărut în Cambodgia, dar de atunci sa răspândit în mai multe părți din Thailanda, Laos și a ajuns în sudul Vietnamului. Această formă periculoasă a parazitului malariei nu poate fi ucisă cu principalele medicamente anti-malarie.

Echipa de la Oxford Tropical Medicine Unit de cercetare din Bangkok a spus că există un pericol real ca malaria să devină netratabilă. „Considerăm că este o amenințare gravă”, a declarat profesorul Arjen Dondorp, șeful unității medicale.

„Este alarmant faptul că această tulpină se răspândește atât de repede în întreaga regiune și ne temem că se poate răspândi mai departe și eventual să treacă în Africa”.

Într-o scrisoare, publicată în The Lancet Infectious Diseases, cercetătorii detaliază „dezvoltarea recentă sinistră” care a văzut rezistența la medicament artemisinin emerge.

Aproximativ 212 milioane de persoane sunt infectate cu malarie în fiecare an. Boala este cauzată de un parazit care este răspândit de țânțarii care sug sânge și este un ucigaș major în rândul copiilor.

Principalul tratament pentru malarie este artemisinina în combinație cu piperacina. Dar, deoarece artemisininul a devenit mai puțin eficient, parazitul a evoluat acum și a devenit rezista și la piperacină.

Prof Dondorp a spus că tratamentul a eșuat la o treime din cazurile din Vietnam, în timp ce în unele regiuni din Cambodgia rata eșecului a fost de aproape de 60%.

Rezistența la medicamente ar fi catastrofală în Africa, unde apar 92% din toate cazurile de malarie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *