Actualitate

Aleksei Navalnîi, principalul oponent al lui Vladimir Putin, neeligibil până în anul 2028

Navalnîi și-a anunțat intenția de a participa la alegerile prezidențiale în decembrie 2016. În prezent, el este singurul dintre candidați care desfășoara o campanie activă: a deschis mai mult de 70 de sedii electorale și efectuezaă tururi și mitinguri de campanie.

Ca o confirmare a deciziei Kremlinului suna si ultima afirmatie pe aceasta tema a șefei Comisiei Electorale Centrale din Rusia, Ella Pamfilova. Ieri, ea a declarat tranșant că Navalnîi nu poate fi înregistrat în calitate de candidat și că el trebuie să aștepte alegerile prezidențiale din 2028 – cand, în opinia ei, expira interdictiile civile care i-au fost impuse in baza condamnarii penale cu suspendare in dosarul „Kirovles”.

Anterior, în luna iulie, Pamfilova declara că Navalnîi are șanse sa fie înregistrat, dacă „se întâmplă un miracol” – anularea condamnării sale sau modificare urgenta a legii electorale.

Navalnîi insa nu vede niciun obstacol juridic în calea inscrierii numelui sau la scrutinul de anul viitor. La fiecare manifestatie el declară ca doreste sa creeze o presiune care să oblige autroitatile să-i înregistreze candidatura.

BBC susține că șeful statului deja a luat decizia de a nu-i permite lui Navalnîi să candideze. Totodata, pentru a nu crea impresia ca impiedica criticii regimului sa candideze impotriva lui Putin, Kremlinul incearca sa gaseasca alti candidati „critici fata de autorități”, pe care sa-i scoata in fata. În calitate de „fețe noi” la alegeri ar putea sa apara, in plus față de „mascotele traditionale ale alegerilor” – Ziuganov si Jirinovski – liderului Partidului Creșterii, dar și jurnalista si moderatoarea tv Xenia Sobciak. De altfel, canalul de televiziune „Dojd”, unde Sobciak lucrează în prezent, a anunțat pe Twitter ca urmeaza o declarație importantă a Xeniei, „pe care toată lumea o aștepta”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *