Ultima oră

Alexandru Tănase: De ce voi merge la vot la 30 noiembrie?

Fiind mai tineri şi mai romantici, visam pe atunci că în câțiva ani vom răsturna munții. Credeam că va fi posibilă demontarea rapidă și definitivă a unui regim construit pe calapod sovietic pe parcursul unui deceniu. La fel de romantic visam că după acel regim va fi posibilă instaurarea unei guvernări ideale. La o distanţă de şapte ani constat că am reuşit să realizăm o bună parte din proiectele la care visam în 2007, deși aşteptările au fost mult mai mari.

Este adevărat că cine plantează o aşteptare riscă să culeagă o dezamăgire. I-am auzit pe mulţi care spun că nu vor merge la vot, pentru a se răzbuna pe cei care le-au înşelat așteptările, sau că vor vota tot felul de aventurieri sau lichele, care umblă prin ţară cu moaştele defunctei URSS. Nemulțumirea oamenilor poate fi înțeleasă. Nu cred este cineva mulțumit până la capăt de starea lucrurilor din ultimii ani, dar asemenea atitudini îmi amintesc de gestul unui copil năstrușnic, care, pentru a se răzbuna pe părinţi, refuză să ocolească o băltoacă, chiar dacă riscă să se murdărească de noroi din cap până-n picioare.

Când decidem să votăm sau să nu votăm, să ne răzbunăm pe cineva, sau să fim nepăsători, trebuie să ţinem cont de un detaliu extrem de important: în Republica Moldova alegerile nu sunt politice, ci geopolitice. Aşa a fost mereu. În 1990 am votat geopolitic un parlament care a proclamat independenţa ţării noastre, în 1994 am votat un parlament care ne-a băgat în CSI, în 1998 am votat pentru apropierea de Europa, iar în 2001 pentru Uniunea Rusia-Belarus. În 2009 am ales parcursul european. Iată de ce, alegerile din 30 noiembrie reprezintă mult mai mult decât un banal exerciţiu electoral de formare a puterii pentru un viitor mandat. Alegerile din 30 noiembrie vor fi cruciale pentru Moldova. Noi vom decide dacă vom merge mai departe spre Europa sau vom privi din nou spre stepele mongole. Acesta este motivul pentru care, indiferent de atitudinea faţă de un politician sau altul, întreaga mea familie va participa la scrutinul din 30 noiembrie.

Voi merge la vot pentru independenţa ţării mele

Nu vreau ca ţara mea să fie condusă din nou de oameni care nu sărbătoresc Ziua Independenţei Republicii Moldova şi pentru care cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului al XX-lea este prăbuşirea URSS. Nu mai vreau ca Ziua Independenţei să fie „rebotezată” în aşa-zisa „zi a republicii”. Nu vreau ca soarta ţării mele să fie decisă de imbecili și analfabeți, orizontul cultural al cărora se limitează la Iosif Kobzon, iar cel politic la «Краткий курс ВКП(б)». Nu vreau ca Moldova să fie condusă de indivizi care se bucură slugarnic de impunerea embargourilor împotriva propriei ţări și care visează cu ochii deschişi ca tancurile din Donețk să ajungă mai repede și la Chișinău.

Voi merge la vot pentru a avea o presă liberă

Nu mai vreau să văd „Rezonans-ul” la Televiziunea publică, „Poveşti cu măşti” la NIT, execuţiile publice de seară la Euro TV. Nu vreau ca ziariștii să fie loviți cu ranga în cap pentru faptul că-şi fac meseria. Personal, am fost criticat şi atacat de presă. Cu toate acestea, voi merge la vot anume pentru ca acei care vor să mă critice sau chiar să mă atace să aibă libertatea de a o face.

Voi merge la vot pentru a trăi fără frică

Nu vreau ca din nou întreaga ţară să fie transformată într-o imensă secție de poliţie. Nu vreau ca epoleții generalului Papuc să insufle din nou frică întregii societăți. Nu mai vreau să văd din nou poliţişti care torturează tinerii şi care încercuiesc cu câini Piața Marii Adunări Naționale, pentru înspăimântarea protestatarilor paşnici. Nu mai vreau să revină vinerile negre, când erau arestați zeci de oameni nevinovaţi, „conform listei” trimise de la palat. Nu vreau ca Moldova să devină din nou cap de listă la condamnări la CEDO, pentru arestări, tortură şi naţionalizări ilegale.

Voi merge la vot pentru că vreau să fim în Europa

Nu vreau ca ţara mea să fie din nou un stat paria, izolat de lumea civilizată, o „Cubă a Europei”, unde erai umilit la cozi interminabile pentru obţinerea unei vize Schengen. Nu mai vreau ca românofobia să devină din nou politică de stat, să fie expulzaţi ambasadorii şi să fim din nou în stare de conflict permanent cu vecinii noștri.

Voi merge la vot pentru realizarea unor idealuri la care nu voi renunța niciodată. Cu toate ratările, greşelile şi nemulțumirile pentru cele ce se întâmplă, voi merge la vot pentru a nu ne opri la jumătate de drum. Voi merge la vot pentru a oferi celor doi copii ai mei șansa de a trai în propria lor ţară.

P.S. Acest post-scriptum este dedicat celor care nu vor să meargă la vot pentru că „nu ai cu cine vota”. Guvernări ideale nu există, la fel cum nu există partide ideale şi lideri politici impecabili. Dacă am căuta să votăm politicieni curaţi ca lacrima, atunci în locul listelor electorale ar trebui să avem liste ale sfinţilor mucenici din calendarul ortodox. Stând acasă în ziua alegerilor, nu protestezi, ci de fapt îi laşi pe alţii să-ţi decidă viitorul. A doua zi după alegeri s-ar putea fii şocat când vei afla ce te aşteaptă, dar va fi prea târziu.
 
Sursa: tanase.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *