Opinii și Editoriale

Artificii

Nu pot să nu mă întreb câți bani se duc în Moldova pe artificii. Ori e un concert electoral, ori e o sărbătoare, ori e o aniversare – Chișinăul bubuie de artificii. Cred că din cosmos se vede tare interesant. Suntem săraci, amărâți, avem o groază de pensionari nevoiași, copii care cresc fără părinți, dar – din cosmos – Chișinăul e un mănunchi de lumini colorate. Cred că marțienii (sau alți extratereștri, dacă or fi existând) își imaginează că la noi e grădina raiului.

Le dau un sfat politicienilor, acum în plină campanie electorală, decât să arunce banii pe artificii, care bubuie și ard în câteva secunde, mai bine să meargă pe modelul românesc. Toată lumea știe că în România artificiile sunt înlocuite cu mititeii – binecunoscutul mititel din carne măcinată. Îmi amintesc de o proză scurtă de-a lui Alex Condrache: un bătrân înfometat care merge la toate mitingurile și întâlnirile publice ale partidelor ca să primească gratis mititei cu muștar. Până într-o zi, când de foame, înfulecă un mititel nemestecat, se îneacă și moare. Proza respectivă voia să sublinieze grotescul meselor gratuite în timpul campaniilor electorale, dar parcă, atunci când pun în balanță mititeii și artificiile, mă gândesc că o masă gratuită e mai cu folos.

Întotdeauna a fost așa: săracul e mai fudul decât bogatul. Începând de la nuntă și botez, în Moldova, fiecare om vrea să îl depășească în opulență pe vecin. Felurile de mâncare se numără la orice masă festivă care se respectă. Ceea ce nu reflectă aproape niciodată realitatea. Cei mai mulți, după „cumătrie", sunt la fel de săraci. Nu se schimbă nimic. Nu devenim mai bogați, eventual avem mai multe datorii la bancă.

Așa e și cu petrecerile „electorale" – fală inutilă. Artificii de trei ori pe săptămână, concerte, șepci și tricouri. Bani aruncați a proasta. Iar Moldova, sclipitoare și colorată, rămâne cea mai săracă țară din Europa, cu – probabil – cei mai bogați politicieni, care, în loc să găsească soluții pentru pensionari, vor să ne cumpere voturile cu artificii, artiști și tricouri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *