Economie

BEI va oferi un împrumut de 50 mln de euro pentru reformarea Căii Ferate din Moldova

Un acord de finanțare în acest sens a fost semnat astăzi, la Chișinău, de către ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, și reprezentantul BEI, Antonio Castillo.

Conform documentului, mijloacele financiare sînt destinate pentru modernizarea infrastructurii întreprinderii, precum și pentru procurarea unui lot de locomotive, care vor fi utilizate la transportarea pasagerilor și a mărfurilor peste hotare.

Suma totală a finanțării reprezintă 110 mln euro, din care 52,5 mln sînt oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), și, respectiv, 52,5 mln de BEI. Din această sumă, BERD-ul, la fel ca și BEI-ul, alocă cîte 27,5 milioane pentru procurarea locomotivelor, iar 25 de milioane – pentru infrastructură.

Ministrul Chirinciuc a afirmat că proiectul de reformare a Căii Ferate a fost lansat în anul 2014 și că din suma totală a acestuia, 5 mln de euro sînt oferite în calitate de grant din partea BEI.

„În prezent CFM se confruntă cu probleme financiare majore ce țin de achitarea salariilor angajaților, dar și de infrastructura învechită a întreprinderii. În mare parte, situația creată este determinată de scăderea cu 37% a exporturilor de mărfuri în Federația Rusă, din cauza conflictului armat din Ucraina”, a spus Chirinciuc.

Reprezentantul BEI, Antonio Castillo, a menționat că „scopul finanțării CFM este de a acorda un suport financiar maximal pentru reorganizarea și restructurarea transportului feroviar din R. Moldova, fapt ce va oferi posibilitatea implementării standardelor europene în cadrul instituției”.

„Următoarea etapă a proiectului prevede organizarea licitației de procurare a 15 locomotive, în acest scop fiind preconizată utilizarea a 50% din împrumut, alte 50% din surse urmează a fi cheltuite pentru modernizarea infrastructurii”, a precizat directorul CFM, Iurie Topală.

Creditul BEI este oferit pentru o perioadă de 15 ani cu o dobîndă de 1,5 la sută.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *