Economie

BNM a majorat rata de bază aplicată la principalele operaţiuni de politică monetară

Astfel, aceasta va crește cu 1%, de la 3.5 până la 4.5 la sută annual. De asemenea, Consiliul de administrație al BNM a decis să majoreze ratele de dobândă la creditele overnight cu 1.0 puncte procentuale, de la 6.5 până la 7.5 la sută anual; la depozitele overnight cu 1.0 puncte procentuale, de la 0.5 până la 1.5 la sută anual; ratele nominalizate la punctele 1 şi 2 intră în vigoare la data de 12 decembrie 2014.

Principalul argument invocat de BNM, în acest caz, este deprecierea din ultima perioadă a monedei naționale. „Nervozitatea pe piaţa valutară a fost alimentată, într-o oarecare măsură, şi de decizia Băncii Naţionale a Moldovei cu privire la instituirea administrării speciale la Banca de Economii şi Banca Socială. Aceste condiţii au determinat formarea unor anticipări şi percepţii negative cu privire la evoluţia viitoare a cursului de schimb al leului moldovenesc şi a inflaţiei”, se menționează în comunicatul BNM.

Totodată, s-a luat hotărârea de a menţine norma rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei moldoveneşti şi în valută străină la nivelul actual de 14.0 la sută din baza de calcul. „Decizia respectivă vizează ancorarea anticipaţiilor inflaţioniste şi menţinerea ratei inflaţiei în proximitatea ţintei de 5.0 la sută pe termen mediu, cu o posibilă deviere de ± 1.5 puncte procentuale”, se mai arată în documentul citat.

Unimedia.info via agora.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *