Editorial

Bogatul nemilostiv

Mai departe aflăm că bogatul cere milă de la Avraam, iar apoi îi cere: „Rogu-te, dar, părinte, să-l trimiţi în casa tatălui meu, căci am cinci fraţi, să le spună lor acestea, ca să nu vină şi ei în acest loc de chin". Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că cei cinci frați sunt cele cinci simțuri ale omului, cele care îl trag pe om în păcat. Și că ele ar trebui convertite.

După care aflăm că acel bogat era atât de rău, încât și câinii erau mai buni decât el. Fiindcă stăteau și lingeau bubele săracului Lazăr, în vreme ce bogatul nu se milostivea. Poate nouă, astăzi, ni se pare firească bunătatea câinilor, dar aș vrea să subliniez un aspect: în Biblie câinele nu e acel prieten al omului, ci apare de obicei ca semn rău, ca simbol al mâniei. Totuși aici câinele este mai milostiv decât omul. Fiindcă și Pavel a spus: „Mâniaţi-vă şi nu greşiţi; soarele să nu apună peste mânia voastră" (Efeseni 4; 26). Fiindcă mânia (câinele) e o stare de moment, care poate fi fără vină atunci când e împotriva păcatului, nu a omului, și când e trecătoare. Dar răutatea ne coboară de la statutul de om (bogatul nemilostiv).

Apoi mai este un aspect deloc neglijabil. Sunt multe credințe creștine care consideră că omul după moarte cade într-un fel de somn din care nu se trezește până la Judecata de Apoi. Ori Iisus, prin această pildă ne spune clar că omul imediat după moarte ajunge fie în rai, fie în iad; fiindcă dialogul dintre Avraam și bogat are loc în timp ce familia celui din urmă e încă vie. Avraam îi spune: „Au pe Moise şi pe prooroci; să asculte de ei. Iar el a zis: Nu, părinte Avraam, ci, dacă cineva dintre morţi se va duce la ei, se vor pocăi." (vs. 29-30)

Ceea ce urmează e valabil pentru fiecare dintre noi: „Dacă nu ascultă de Moise şi de prooroci, nu vor crede nici dacă ar învia cineva dintre morţi" (v. 31). A fost întruparea Cuvântului la creație; a fost întruparea Cuvântului în scriptură, prin prooroci; a fost întruparea deplină în Persoana lui Iisus Hristos – dar cei cu inimă împietrită au refuzat să creadă.

Așa cum îi spune Avraam bogatului, cei care i-au respins pe prooroci, care au negat existența lui Dumnezeu – nu au crezut nici atunci când Iisus Hristos a înviat din morți.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *