Economie

Bugetul municipal pentru 2016: un trai de azi pe mâine

Motivele pentru care bugetul municipal a fost aprobat atât de târziu sunt diverse. Veronica Herța, șefa Direcției generale finanțe spune că „chiar dacă bugetul este aprobat, aceasta nu este ultima variantă întrucât în timpul ședinței, consilierii au mai înaintat niște propuneri pe care noi abia acum le sistematizăm. Noi inițial, încă din iarnă, am lucrat la trei variante de buget care pe parcurs l-am refăcut. S-au tărăgănat ședințele consiliului și am mai așteptat bugetul de stat să fie adoptat”, spune șefa Direcției generale finanțe din cadrul Primăriei Chișinău.

Bugetul municipal nu putea fi adoptat dacă cel de stat nu era votat în lectură finală. Consilierul din partea „Platformei Populare Europene din Moldova – Iurie Leancă”, Victor Lutenco, susține că exista un impediment tehnic legat de aprobarea bugetului de stat. „Nu putem să avem un buget la nivel municipal înainte de a fi cel național care stabilește anumite transferuri”, spune consilierul. Mai mult, bugetul a întârziat nu din cauza consiliului municipal, pentru că de multe ori consilierii insistau să-l dezbată. „Îmi pare rău că primarul general încearcă să trișeze cu subiectul acesta, căci consilierii i-ar fi pus bețe în roate și el sărmanul, nu poate face nimic. Primarul victimizează și toți din țara aceasta îi încurcă să-și facă lucrul”, spune consilierul Victor Lutenco.

Consilierul socialist Vitalie Mucan menționează că 80% din responsabilitate pentru întârzierea bugetului a depins de executiv. „Totuși și executivul a amânat pentru că au fost probleme cu bugetul de stat. Bugetul, până la urmă, nu trebuie să fie auster. Veniturile trebuie să fie cu mult mai mari, după estimările noastre, ele trebuie să fie cu 30% mult mai mari. Dar totul depinde iarăși de executiv, pentru că nu lucrează, nu se colectează bani și este o administrație ineficientă”, spune Vitalie Muncan.

Nu pot fi reparate instituțiile de învățământ și nu va fi posibilă majorarea normelor de alimentație a copiilor și elevilor

Un transfer special către bugetul municipal de aproape un miliard și jumătate de lei din bugetul statului este destinat învățământului preșcolar, primar, secundar-general, special și complementar. Pentru reparația capitală a școlilor sportive s-a alocat 1 milion 700 de mii de lei. Pentru gimnazii și cele de tip internat, dar și școlile auxiliare vor dispune 3 milioane și jumătate ca să fie reparate capital. Câteva școli vor construi săli sportive, altele vor schimba acoperișul, dar Liceului „Natalia Gheorghiu” îi va fi construit un bazin de înot. Liceul Teoretic cu Profil Sportiv nr.3 va repara și construi un patinoar.

Pe lângă reparații, suma prevede alimentația gratuită a elevilor din clasele primare, întreținerea elevilor în cămin, funcționarea școlilor mici ce nu pot fi închise, educația inclusivă pentru elevii cu cerințe speciale, dar și alte cheltuieli importante.

Însă municipiul a constatat că banii prevăzuți pentru învățământ sunt insuficienți, de aceea au solicitat alte 47 de milioane de lei din bugetul de stat. Astfel, din cauza lipsei acestei sume, la moment nu pot fi reparate instituțiile de învățământ și nu va fi posibilă majorarea normelor de alimentație a copiilor și elevilor. În acest sens, nu se știe dacă școlile „vor intra” reparate într-un nou an școlar.

Abia anul acesta vor fi proiectate canalizarea și apeductul pentru Grădina Zoologică

Conform bugetului municipal, cinci spitale vor fi reparate. Va fi refăcută capital secția de oftalmologie a Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime", dar și a secţiilor de neurologie, epileptologie şi pediatrie nr. 3 ale Spitalului Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco". În cadrul ultimului spital menționat, secţiile de reanimare şi anesteologie, la fel, vor avea parte de îmbunătățire totală. S-au alocat peste șapte milioane de lei.

Pentru gospodăria de locuințe și cea a serviciilor comunale s-au propus 43 de milioane de lei. De pe magistralele principale din Chișinău vor putea fi văzute fațade mai frumoase. Dintr-un milion de lei vor fi „drese” fețele clădirilor aflate pe bulevardul „Ștefan cel Mare”, bulevardul „Mircea cel Bătrân”, dar și altele. Mai mult, vor fi renovate fațada și acoperișul Procuraturii Chișinăului.

O atenție sporită se atrage la construirea canalizărilor menajer-fecaloidă atât din Capitală, cât și în suburbii. Respectiv pe străzile Uzinelor, Liviu Rebreanu, Țarinii, Mărțișor, pe stradelele Muncești, Petricani și altele vor apărea canalizări.

Dacă unele drumuri aveau apeduct și le lipsea canalizarea menajeră, atunci altele nu au nimic. Străzilor Nuferilor, Nichita Stănescu, Vlad Ioviță și altor, li s-au alocat 275 de mii lei pentru lucrări de proiectare. De asemenea, vor fi proiectate anul acesta, canalizarea și apeductul pentru Grădina Zoologică.

Câte un milion pentru râul Durlești și râul Bâc

Pentru construirea și reparația capitală a străzilor s-au planificat aproape 81 de milioane de lei. Vor fi reparate străzile Ion Creangă, Columna, dar și bulevardul Mircea cel Bătrân cu actualizarea proiectului pentru prelungirea liniei de troleibuz. Va fi construit drum de acces de la strada Ceucari spre blocurile de locuințe din stradela Studenților, iar altul spre satul Humulești. Din aceste milioane va fi și reparația capitală a canalelor rețelelor electrice de pe bulevardul Ștefan cel Mare.

Pentru cimitirele din Chișinău s-a alocat un milion de lei. Va fi extins Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar Cimitirul Central din str. Armenească va fi reconstruit și reamenajat. Important s-a dovedit a fi, pentru primărie, lacul de acumulare din Parcul Valea Morilor, pentru că va fi reconstruit cu jumătate de milion de lei. Alte patru milioane și jumătate s-au propus pentru Scara Cascadelor din același parc. Astfel, cele cinci milioane merg exclusiv spre „Valea Morilor”, celelalte parcuri și lacuri din Capitală, fiind lăsate în umbră.

Pe cealaltă parte, s-au alocat sume mari pentru râuri. Respectiv, va fi proiectată consolidarea malurilor râulețului Bolbocica, iar râulețul Durlești va fi amenajat cu mai mult de un milion de lei. Tot peste un milion de lei vor fi utilizați pentru curățirea albiei râului Bâc.

Mai mult, bani din bugetul municipal sunt destinați către orașelele Vadul lui Vodă și Durlești. În Vadul lui Vodă vor fi reparate câteva străzi cu un milion de lei, iar cu alt milion, se va continua construcția străzii Gheorghe Asachi. Totodată, autoritățile au decis să proiecteze un zid de protecție împotriva inundațiilor în zona de odihnă din oraș cu 300 de mii de lei.

În orașul Durlești s-au propus mai multe obiective, printre care construcțiile a mai multor apeducte și canalizări menajere în valoare de peste 3 milioane de lei. Alți bani din bugetul de stat se vor duce spre câteva sate din suburbiile Chișinăului. În Bubuieci, Hulboaca, Cruzești, Dobrogea vor fi construite, la fel, rețele de canalizare și apeducte.

Traiul de azi pe mâine al municipalității

Un milion acolo, alt milion în altă parte – în acest mod s-au repartizat banii pentru diferite obiective. Însă în ce măsură vor acoperi cheltuielile necesare?! Victor Lutenco, consilierul din partea „Platformei Populare Europene din Moldova – Iurie Leancă” susține că bugetul pe care îl avem noi și care a fost adoptat până acum în toți anii aceștia este de menținere pe linia de plătire și asigură cheltuielile la limită. Chișinăul are nevoie de foarte multe investiții pentru dezvoltare. „Bugetul municipal nu este o reflectare a unei viziuni de dezvoltare a municipiului, dar pur și simplu, așa, un trai de azi pe mâine al municipalității și cred că aceasta este problema de bază a bugetului nostru”, spune consilierul.

Doar că funcționarii s-au gândit că ar avea 150 de mii de lei în plus pentru anul 2016 ca să achite salariul directorului general, contabilului, inginerului de sunet în cadrul Întreprinderii Municipale „Satul Moldovenesc – Buciumul”, care nu funcționează și accesul este interzis. Cu atât mai mult, pentru acest obiectiv se duc ședințe de judecată.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *