Film

Centrele cinematografice din Moldova şi România au semnat un acord de colaborare

Directorul Centrului Naţional al Cinematografiei din Moldova, regizorul Valeriu Jereghi, a menţionat că acest acord oferă posibilitatea de a dezvolta o cinematografie comună pe ambele maluri ale Prutului. „Pentru noi este o zi foarte emoţionantă pentru că CNC Moldova semnează primul acord de colaborare cu România şi este un început pentru noi”, a spus Valeriu Jereghi.

Acordul este important şi pentru tinerii cineaşti din Moldova pentru că le oferă posibilitatea de colaborare cu cineaştii tineri din România, le oferă posibilitatea de a lansa serii de filme.

„Pentru noi, în primul rând, este o garanţie că iniţierea unei coproducţii internaţionale ne va oferi posibilitatea de accedere a cinematografiei noastre la un alt nivel. Cel puţin să tindem spre aceasta”, a spus Valeriu Jereghi. Regizorul a menţionat că îşi doreşte „să ridice amatorismul din Moldova la nivel profesionist”.

Preşedintele general al Centrului Naţional al Cinematografiei din România, Anca Mitran, a menţionat că acest acord este legat de toate părţile cinematografiei: producţia, distribuţia de film, organizarea în comun a activităţilor de promovare a cinematografiei, acordarea asistenţei în domeniu. „Acordul cuprinde întreaga sferă de activitate a cinematografiei. Acest acord se referă la arhiva de filme deţinută de cele două instituţii”, a afirmat Anca Mitran.

De asemenea, potrivit ei, acordul se referă la organizarea unor gale de filme moldoveneşti în România şi de filme româneşti în Moldova. Se referă la promovarea patrimoniului atât a cinematografiei moldoveneşti, cât şi celei româneşti.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *