Atitudini

Cine strigă „Baraba”?

Aș putea să vă povestesc despre florile care împânzesc parcurile, despre faptul că deși se spune că primarul Chirtoacă nu face nimic, de fapt face și a făcut. Sau v-aș putea îndemna să călătoriți. Mult și departe. Spre Vest. Fiindcă toată granița noastră dinspre Sud, Est și Nord e cu Ucraina (sau prin Transnistria spre Ucraina). Nu că nu ne-am duce în Ucraina sau în fostele ținuturi moldovenești, dar cine ar îndrăzni acum să meargă acolo?

Suntem în pragul celei mai mari sărbători creștine. În secolul XXI. Suntem civilizați și organizăm acțiuni de caritate, mitinguri pacifiste, zile bio și eco, salvăm planeta. Inventăm dansuri prin orașe. Suntem din ce în ce mai pozitivi, din ce în ce mai pacifiști. Și nu vrem, dar deloc nu vrem, să ne gândim la atacurile teroriste din lumea arabă. Noi suntem copiii păcii. Facem întâlniri interetnice, dăm mâna ca în ilustratele UNICEF și ne bucurăm.

Însă cea mai mare țară ortodoxă din lume, cea care pretinde la titlul de „A treia Romă" sau „Noul Ierusalim" pune la cale un război. Cu patriarhul în frunte. Prin sforile trase de un președinte pe care anul trecut l-am văzut la televizor filmat într-o mică mănăstire de munte. Chiar de Înviere. Pios și cu lumânarea în mână. Reprezentând cel mai mare popor pravoslavnic din lume.

Vă amintiți povestea cu Baraba? Când Pilat vrea să le elibereze evreilor un condamnat și îi pune să aleagă între Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, și Baraba („care era aruncat în temniță pentru o răscoală în cetate și pentru omor" – Luca 23; 19). Iar ei toți strigă: „Baraba, Baraba!”. „Și cu Acesta ce să fac?” a întrebat Pilat. „Răstignește-L, răstignește-L!".

Vedem acum aceeași poveste. Vedem popoarele „pravoslavnice" strigând în piață. Și nu pe Hristos îl vor, pe Cel care a spus: cine scoate sabia, de sabie va muri. Nuuuu, ei îl vor pe Putin! Frații noștri ucraineni n-au decât să fie răstigniți. În săptămâna patimilor au fost uciși oameni în Ucraina. Pentru o împărăție trecătoare, nu pentru Împărăția care nu e din lumea aceasta, pe care părea să o preguste Putin anul trecut la mănăstirea din munte.

„Vinovat de răscoală în cetate și omor” – Baraba, Putin? Amândoi. Și chiar dacă ne declarăm ortodocși, nu suntem. Un președinte care nu visează decât pământ, n-are treabă cu cerul, iar un patriarh care îl susține – la fel. Un popor care visează pământurile vecinilor nu e un popor ortodox, ci e acel popor care propovăduia ateismul ştiinţific. Vreau să văd preoții Rusiei în genunchi la zidul Kremlinului pentru pace. Şi atunci voi crede că sunt creștini și că Îl aleg pe Hristos, nu pe Baraba.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *