Actualitate

CJI: Mass-media din Moldova rămân parţial libere

Printre ţările Parteneriatului Estic, Moldova este devansată de Georgia.

„Din păcate, în Republica Moldova încă mai există tentative de a face presiuni asupra mass-media din partea politicului şi tot din păcate, media de la noi încă nu sunt capabile să ţină piept acestor presiuni din diferite motive”, afirmă Nadine Gogu, director CJI.

Un punctaj inferior celui înregistrat în evaluarea precedentă a fost determinat de procesele în instanţă pe care le au instituţiile mass-media. „Suntem judecaţi de judecătorii care am fi scris că sunt corupţi. Este foarte complicat să fii judecat de către persoana despre care s-a scris că este coruptă. Suntem nevoiţi să acceptăm judecătorii pe care îi avem, am încercat să-i recuzăm şi am recuzat la Curtea de Apel până nu a mai avut cine ne judeca, pentru că în fond s-a scris despre toţi şi toţi au probleme cu integritatea”, susține Alina Radu, expert independent.

Reprezentantul UE a menţionat că mass-media din Republica Moldova trebuie să depună eforturi ca să fie libere. „Acest an este unul foarte important, pentru că sunt alegeri parlamentare. Este esenţial ca toate forţele politice să aibă acces la cât mai multe instituţii mass-media. În acest fel, cetăţenii din Moldova vor fi informaţi şi vor putea alege”, a declarat Wichter Slagter, șef politică și economie din cadrul delegației UE la Chișinău.

Acesta este cel de-al cincilea Indice (aprilie – iunie 2014) dintr-o serie de studii ce se elaborează trimestrial de CJI, în cadrul proiectului „Monitorizarea Libertăţii Presei în Ţările Parteneriatului Estic”. În afară de Republica Moldova, proiectul se desfăşoară în Ucraina, Belarus, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Sursa: trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *