Internațional

CNN: De ce Belgia? Cinci motive pentru care teroriştii au atacat fix în inima Europei

Belgia are cei mai mulţi luptători ai Statului Islamic pe cap de locuitor din Europa

Numeroşi tineri belgieni pleacă din ţară pentru a se alătura trupelor Statului Islamic din Irak şi Siria. Conform oficialilor, aproape 500 de bărbaţi şi femei au părăsit ţara, cel mult 150 întorcându-se înapoi. Deşi Franţa are cel mai mare număr de luptători plecaţi să lupte alături de terorişti, raportul la populaţie este net în favoarea Belgiei – în jur de 1.400 la milionul de locuitori.

Cu toate acestea experţii admit că nu ştiu exact numărul celor care pleacă sau al celor care se întorc, fapt ce a făcut ca belgienii să fie îngrijoraţi că eventuale alte atacuri ar putea avea loc chiar din partea unor jihadişti belgieni.

“Bruxelles-ul nu este numai capitala Uniunii Europene ci şi un punct central al Statului Islamic şi o bază logistică pentru operaţiuni extremiste”, a declarat pentru CNN Sajjan Gohel, director pentru Securitate Internaţională al Fundaţiei Asia – Pacific.

Mulţi belgieni au fost de asemenea atraşi de grupul extremist Sharia4Belgium, care viza comunităţile private de drepturi şi afectate de şomaj. Grupul a câştigat adepţi în 2010, dar a fost desfiinţat 5 ani mai târziu, fiind considerat grupare teroristă.

Resursele poliţiei belgiene sunt insuficiente

Poliţia belgiană l-a prins pe 18 martie, cu patru zile înaintea atacurilor, pe Salah Abdeslam, suspectul principal pentru atentatele de la Paris, din noiembrie 2015. Oficialii belgieni s-au declarat surprinşi de atacuri, deşi declaraseră că aveau indicii că ceva s-ar putea întâmpla după arestarea lui Abdeslam.

“Ei nu au destuli ofiţeri care să asigure respectarea legii şi nu au fost capabili să recruteze specialişti în acelaşi ritm în care luptătorii şi-au recrutat oamenii”, a declarat William Braniff, director executiv al Consorţiului Naţional pentru Studierea Terorismului.

A fost nevoie de 4 luni pentru ca autorităţile să-l captureze pe Abdeslam, cel mai căutat terorist din Europa. Poliţiştii belgieni l-au oprit pe Abdeslam la graniţa Franţei cu Belgia în dimineaţa atacurilor de la Paris, dar nu l-au reţinut.

O altă dovadă de slabă gestionare a situaţiei a ieşit la iveală atunci când preşedintele Turciei a anunţat că unul dintre teroriştii responsabili cu atacurile de la aeroportul Zaventem, Ibrahim al Bakraoui, a fost capturat în Turcia în iunie 2015, fiind deportat apoi în Europa, unde a fost eliberat de belgieni.

Mulţi tineri musulmani se simt marginalizaţi în Belgia

În Belgia, există o mulţime de tineri musulmani nemulţumiţi, separaţi, atraşi şi învăluiţi de ideologia Statului Islamic. Iar numărul acestor musulmani din Belgia a depăşit eforturile de combatere a terorismului. În Belgia se află una dintre cele mai mari comunităţi de musulmani din Europa.

Un tânăr musulman intervievat de CNN sub protecţia anonimatului a declarat că discriminarea şi lipsa de oportunităţi i-au determinat pe numeroşi tineri care nu se simt acceptaţi de societatea belgiană să se alăture jihadiştilor, care le exploatează această marginalizare socială

“Statul belgian îi respinge, spune – sunt străini, de ce să le dăm de muncă? Ne umplu de ură şi spun că nu suntem folositori, aşa că atunci când tinerii observă ce se întâmplă în Siria, îşi spun: Ok. Hai să merg acolo şi să fiu util”, a declarat tânărul musulman pentru CNN.

„Acum un an şi jumătate, aveam 15 persoane pe lună care plecau în Siria sau Irak, acum sunt mai puţin de 5. Dar cinci e prea mult, sunt conştient de asta… Dacă vezi că oamenii încă pleacă să se înroleze în Statul Islamic, nu am făcut destul. E clar. Scopul e să fie zero”, a spus ministrul de Interne Jan Jambon.

Suburbia Molenbeek are o populaţie predominant musulmană, formată din imigranţi din Africa de Nord. Cartierul suferă de un şomaj în rândul tinerilor de peste 40%. Iar propaganda ISIS e la un click distanţă.

Familia şi membrii comunităţii care încearcă să oprească radicalizarea primesc ameninţări. „Trăim într-o epocă în care oricine încearcă să vorbească sau să ia atitudine în numele adevărului se va lovi de oameni care încearcă să îl împiedice”, spune un imam belgian.

Belgia este divizată geografic şi lingvistic

Belgia este o ţară mică, cu numai 11 milioane de locuitori. Dintre aceştia, peste jumătate vorbesc flamanda şi trăiesc în nord, în Flandra. Ceilalţi vorbesc franceza şi trăiesc în sud, în Valonia.

“Construcţia guvernului Belgiei face posibile astfel de atacuri”, a declarat expertul Sajjan Gohel, care adaugă că serviciile de securitate ale Belgiei sunt foarte divizate.

Serviciile publice, şcolile, spitalele chiar şi poliţia sunt împărţite pe criterii lingvistice. Există şcoli cu predare în franceză şi şcoli cu predare în flamandă.
Bruxelles-ul este capitala Belgiei şi a Flandrei, însă este vorbitoare de franceză.

În plus, abia în 2011 Belgia a reuşit să pună capăt unei perioade de 589 de zile în care nu a avut un guvern stabil, doar Irakul fiind în aceeaşi situaţie.

Este aproape de marile oraşe europene

Apropierea de marile oraşe europene şi lipsa istorică a coeziunii interne fac din Belgia un teren favorabil pentru jihadişti, care se pot deplasa cu uşurinţă. Bruxelles-ul se află la mica distanţă cu maşina de Paris, Amsterdam, Koln sau Frankfurt, Berlin sau Strasbourg. Doar recent, în urma atacurilor de la Paris, statele europene au început controlul imigranţilor.

Incapacitatea oficialilor belgieni de a controla fluxul de imigranţi, de a-i integra, dar şi imposibilitatea de a-i urmări odată ce se întorc în ţară înseamnă că mulţi jihadişti trec neobservaţi şi odată cu asta, numeroase alte atacuri devin posibile.

sursa: gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *