CSI / Rusia

Cum a transformat Rusia oraşul lui Kant în fortăreaţă cu depozit de arme

Prins între Polonia şi Lituania şi cu acces convenabil la Marea Baltică, în fostul oraş german, oraşul natal al filosofului Kant, Flota Marii Baltice a livrat noi rachete strategice „Iskander”, care pot lovi nu doar Varşovia şi Vilnius, dar chiar şi Germania, potrivit Newsweek.

De mai mulţi ani, Rusia livrează în regiune arme noi, avansate, cum ar fi sistemul de rachete anti-aeriene S-400. Potrivit centrului analitic polonez Casimir Pulaski, acesteface pă livrări fac parte din programul în valoare de 19 trilioane de ruble de creştere a cotei de arme moderne în arsenalul armatei ruse de la 10% la 70%. În cadrul acestui program, forţele armate vor dobândi 120 de sisteme „Iskander”, 600 de aeronave, 1.100 de elicoptere, 100 de nave şi 2.300 de tancuri. O parte importantă a acestor „grei” ai armatei ruse a fost recent adusă în oraşul natal al filosofului Immanuel Kant.

Kaliningrad este dependent de livrările de pe continent. Totul, „de la haine, la vodcă” se aduce din Rusai prin Lituania. Ministrul de externe lituanian a declarat recent că ţară să ar putea decide să oprească acest flux. Potrivit fostului premier şi actualul şef al opoziţiei parlamentare în Lituania Andrius Kubilius, tranzitul spre Kaliningrad ar putea deveni pentru Rusia o scuză convenabilă pentru un atac: „Ei au destulă imaginaţie pentru a încerca ceva diferit de Crimeea”.

Dacă tancurile şi avioane de lupta strică somnul de noapte al vecinilor Rusiei, „Iskander” în schimb reprezintă o altfel de ameninţare. Acest sistem de rachete este capabil să lanseze atât rachete convenţionale cât şi nucleare, cu o mai mare precizie decât predecesorii săi. Un focos „Iskander” convenţional poate lovi o ţintă la o distanţă de 400 km, cu o precizie de cinci metri. Dar distanţă de zbor al unui Iskander poate atinge şi 700 de km, astfel că Rusia poate lansa o rachetă, de exemplu, în parlamentul german, spune revista.

Puterile nucleare păstrează secret locul amplasării focoaselor nucleare, de aceea nu se ştie dacă acestea există în Kaliningrad. Dar, având în vedere viteză cu care se poate transporta şi instala un astfel de focos, acest amănunt aproape că nu mai contează.

După cum a subliniat fostul ministru al apărării a Lituaniei Rasă Juknevičienė, infrastructură armelor nucleare tactice în Kaliningrad nu a fost niciodată demontată.

Dar în afară de riscul militar, Kaliningrad a devenit şi un nod al traficului de contrabandă în Europa. Dacă înainte de sancţiuni traficanţii locali se „îndeletniceau” cu contrabadanda de ţigări în Europa, acum în regiune s-a format un nou segment de piaţă neagră, pe care se tranzacţionează tot ce este interzis la comerţi între Rusia şi Occident.

Şi, în ciuda tuturor acestor amănunte, Kaliningradul se promovează în mod activ pe piaţă turismul, în special al turismului de sănătate.

sursa. paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *