Opinii și Editoriale

Cum ne alegem primarii

Nimerisem în Orheiul Vechi, ca majoritatea, mânată de curiozitate și de dorința de a petrece câteva zile în natură. Însă cum lucrurile la noi nu sunt clare, dacă mergi neorganizat acolo, riști să o pățești.

Așa se face că am fost într-un proiect de câteva zile și am primit la masă doar hrișcă sau că am plecat încolo cu niște scriitori români și am primit un prânz (jumătate de roșie, un castravete, o feliuță transparentă de brânză, un ochi de ou și o felie de pâine) cu 80 de lei de persoană. Fiindcă, de ce să nu recunoaștem, în Moldova fiecare încearcă să îți fure căciula. Dacă aș avea eu toți banii pe care nu i-am mai primit de la diferiți „șefi” și dacă ar fi împlinite toate promisiunile lăsate în aer de când trăiesc în Moldova, aș avea căsuța mea la Orheiul Vechi.

Ca să nu ne dăm singuri căciula, când ne-am dus din nou la Trebujeni, am ajuns prin niște prieteni la o cunoștință de a lor. O familie foarte tânără, cu un copilaș, cu gospodărie serioasă, cu animale în jurul casei. Mai tineri cu câțiva ani decât noi, iar noi ne considerăm tot tineri. Am stat la ei în ospeție. Ne-am simțit foarte bine, iar seara, în umbra curții, am povestit despre cărți, de la cultură am trecut la politică și apoi din nou la cărți. Am fost plăcut surprinși de Tudor Grigoropol, gospodarul casei.

Aflu zilele acestea că Tudor s-a hotărât să participe la alegerile pentru primar, din partea PL-ului. M-am bucurat foarte mult. Îmi imaginam deja cum va fi la Orheiul Vechi cu un primar tânăr, gospodar, citit. Și mi-am amintit despre cum spunea Apostolul Pavel că trebuie să fie cei ce conduc biserica: „Să fie fără de prihană, bărbat al unei singure femei, veghetor, înţelept, cuviincios, iubitor de străini, destoinic să înveţe pe alţii, nebeţiv, nedeprins să bată, neagonisitor de câştig urât, ci blând, paşnic, neiubitor de argint, bine chivernisind casa lui, având copii ascultători, cu toată buna-cuviinţă; căci dacă nu ştie cineva să-şi rânduiască propria lui casă, cum va purta grijă de Biserica lui Dumnezeu?” (I Timotei 3; 2-5). Și mi-am dat seama că așa trebuie să fie orice om care vrea să rânduiască nu doar Biserica, ci orice sat sau oraș. Că acest caracter descris de Pavel trebuie să îl aibă orice conducător, de la primar la parlamentar. Iar pe Tudor noi așa l-am cunoscut.

De câte ori am vorbit despre alegerile primarilor, m-am referit la Chișinău, din pricină că nu îi cunosc pe ceilalți candidați, m-am referit la partidul care îi propune, fiindcă așa cum spune o vorbă din popor „peștele de la cap se strică”, dar vestea că Tudor candidează pentru Primăria Orheiului Vechi, m-a făcut să îmi dau seama că așa trebuie ales un primar, după sfaturile Apostolului Pavel pentru preoți și episcopi. Deschideți bine ochii, votați tineri harnici, cum e Tudor.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *