Sănătate

Cum să ai cele mai bune rezultate la sala de sport: 7 sfaturi practice

Pentru a ieşi învingătoare din sala de sport, este foarte important de ştiut care sunt paşii care trebuie urmaţi, care sunt principalii vinovaţi de look-ul aproape neschimbat din oglindă şi ce rezultate se pot obţine în urma a trei antrenamente medii pe săptămână.

Conform unei liste de sfaturi alcătuită cu ajutorul unor nutriţionişti şi antrenori celebri de la Hollywood, de către editorii unei publicaţii din Statele Unite, cele mai simple greşeli pe care le facem, despre care putem crede că sunt inofensive, sunt probabil cele mai nocive în lupta cu kilogramele sau cu centimetrii în plus.

Iată aşadar care sunt principalele mituri care împiedică dezvoltarea unei mase musculare armonioase şi a unei siluete tonifiate:

Mit: „Dacă fac sport, pot mânca orice îmi doresc”

Adevăr: Un corp tonifiat se obţine 80% prin dietă şi 20% prin sport.

„Realitatea este că nu poţi să eviţi, prin sport, efectele nedorite ale unei diete nesănătoase”, spune Dalton Wong, antrenorul mai multor vedete printre care Amanda Seyfried şi Jennifer Lawrence.

„Slăbirea începe şi se sfârşeşte în bucătărie. Sportul este partea cea mai uşoară. Celelalte ore din zi sunt cele în care trebuie să înveţi să fi disciplinat cu tot ceea ce mănânci.

Sportul te ajută să ajungi mai repede la rezultatele dorite şi îţi garantează că vei reuşi să te menţii la o anumită greutate, însă nu vei reuşi să slăbeşti dacă mănânci junk-food, indiferent cât de mult sport vei face”, a mai adăugat Dalton.

Soluţia: „Înainte să mănânci ceva imaginează-te în timp ce savurezi produsul respectiv goală, în oglindă. Subit acel aliment nu îţi va mai părea atât de apetisant. Dacă îţi este totuşi foarte poftă, poţi gusta puţin însă nu exagera”, mai spune Wong.

Mit: Şi tu poţi avea trup de vedetă

Adevăr: Dacă ai avut o moştenire genetică foarte bună, atunci poţi spera că vei arăta destul de simplu precum Adriana Lima sau Miranda Kerr, dacă nu, ar trebui să ai idealuri mai realiste.

Faptul că trebuie să arate foarte bine face parte din job-ul unei celebrităţi. Ele au la dispoziţie tot timpul din lume şi toate mijloacele pentru a obţine cele mai bune rezultate.

„Dacă vrei să ai corpul la fel de tonifiat precum al vedetelor atunci trebuie să renunţi la job, să uiţi de familie, să-ţi angajezi un antrenor personal, un nutriţionist şi un maseur şi să-ţi rezervi câteva ore pe zi pentru a face sport”, spune Nick Weiss, master instructor la o sală de sport din New York.

„Pentru a avea o formă fizică precum cea a celebrităţilor este nevoie de foarte mult timp. În plus, vedetele au mereu presiunea filmărilor pentru roluri importante sau apariţiile pe covorul roşu, unde trebuie să arate impecabil, astfel încât sunt nevoite să ajungă la rezultate uimitoare în perioade scurte de timp. Vieţile oamenilor obişnuiţi nu sunt aşa”, explică Wong.

Soluţia: Devino cea mai bună versiune a ta. Acceptă că nu vei avea niciodată picioarele lui Cameron Diaz sau abdomenul lui Gwen Stefani, iar, în schimb, încercă să ai o viaţă mai sănătoasă, să fii mai puternică şi să fii în cea mai flexibilă formă a ta.

„Dacă te compari cu ceilalţi este cea mai bună metodă de a eşua”, spune Nicola Addison, deţinătoarea sălii de sport unde se antrenează Daisy Lowe.

Mit: Zilele în care nu mergi la sala de sport sunt pierdute

Adevăr: Zilele de odihnă şi somnul sprijină scăderea în greutate.

„Odihna este foarte importantă pentru muşchii tăi, sistemul tău nervos, creierul şi corpul tău, însă şi pentru slăbit”, spune Wong.

„De fiecare dată când simţi că ai exagerat cu antrenamentele sportive, ar trebui să-i dai corpului tău răgazul de a se reface, pentru a fi mai puternic şi a susţine metabolismul la antrenamentele viitoare. dacă vei face sport în fiecare zi, când va avea corpul tău timp să se recupereze?”, spune Adisson.

„Dacă dormi suficient timp astfel încât muşchii tăi să se refacă după un antrenament epuizant, asta te ajută să-ţi îmbunătăţeşti rata metabolică bazală [numarul de kilocalorii pe care îl arzi într-o zi]. Metabolismul tău are nevoie să fie împins spre a folosi alimentele consumate pentru a produce energie. Intervalul din timpul antrenamentelor este un mod foarte eficient pentru a face asta. Pentru a funcţiona la cei mai buni parametri, trebuie să te odihneşti suficient, ceea ce presupune zile departe de sala de gimnastică”, a adăugat Adisson.

Soluţia: Nu face antrenamente şapte zile pe săptămână. Încearcă să stabileşti anumite zile de antrenament sau să mergi la sală de luni până vineri. Îţi vei pierde, de asemenea, motivaţia mult mai repde dacă mergi la sală în fiecare zi.

Asigură-te că dormi suficient. „Corpurile noastre funcţionează şi în funcţie de soare. Astfel că avem nevoie să dormim mai puţin vara, între 6 şi 7 ore pe noapte, şi mai mult iarna, cel puţin şapte ore pe noapte.

Mit: Dacă un antrenament dă rezultate, urmează-l în continuare

Adevăr: Pentru rezultatele cele mai bune, este indicat să variezi cât mai mult antrenamentele sportive.

„Corpul tău caută mereu cele mai simple soluţii pentru a îndeplini un task. Dacă faci aceleaşi exerciţii sportive de fiecare dată, corpul tău va lucra din ce în ce mai puţin până când nu va mai avea niciun rezultat. Mixează antrenamentele pentru rezultate pe termen lung”, spune Weiss.

Soluţia: De îndată ce un antrenament ţi se pare simpu, schimbă-l. Însă, dacă alternarea antrenamentului reprezintă o scuză pentru a nu mai face deloc sport, atunci nu-l schimba”, este sfatul lui Addison.

Mit: Exerciţiile de tip cardio sunt cea mai bună metodă de a slăbi

Adevăr: Vei arăta mult mai bine dacă mixezi antrenamentele cardio cu cele de forţă, cu greutăţi şi cu cele de rezistenţă.

Soluţia: „Încearcă să faci atât cardio, cât şi antrenamente de forţă sau exerciţii precum genuflexiuni, fandări sau ridicări de greutăţi. Nu trebuie doar să slăbeşti, ci şi să-ţi tonifiezi corpul şi să ai o masă musculară armonioasă”, spune Wong.

Mit: O oră de jogging este mult mai eficientă decât 20 de minute de fitness.

Adevăr: Nu contează cât de mult timp alergi, ci modul în care o faci.

O repreiză scurtă de sprinturi sau de vâslit este mult mai eficientă decât o oră de jogging. Intervalele de intensitate crescută, de exemplu 2-3 minute de sprinturi, pe care le alternezi cu perioade de exerciţii de intensitate scăzută, precum jogging-ul, dau mult mai bune rezultate şi ard mult mai multe calorii decât antrenamentele tipice cardio.

„Aceste intervale vor avea un impact major asupra metabolismului tău, deoarece vor mări capacitatea muşchilor de a folosi grăsimi pentru a produce energie”, spune Addison.

Soluţia: Încearcă să faci două-trei minute de exerciţii foarte intense, cu două minute de odihnă între ele şi repetă asta de cinci ori. Asigură-te că ai muşchii încălziţi înainte să te apuci de antrenament, iar la final fă câteva exerciţii de stretching. 

one.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *