Ultima oră

CUTREMUR PUTERNIC în zona Vrancea, de 5,7 grade, urmat de patru replici. Este CEL MAI MARE seism din ultimii zece ani în România.

Oraşele cele mai apropiate de epicentrul seismului sunt: Mărăşeşti (şase kilometri), Tecuci (22 kilometri) şi Focşani (21 de kilometri), Adjud (25 de kilometri) şi Oneşti (51 de kilometri), potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Acesta este cel mai mare cutremur ca magnitudine produs anul acesta în România. Anul trecut, la 6 octombrie, în Vrancea s-a produs un cutremur de 5,5 grade pe Richter.

La 6 octombrie 2013, în Vrancea a avut loc un cutremur de 5,5 pe scara Richter, cel mai mare din ultimii patru ani. Seismul a fost simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

În 2004 s-a produs cel mai mare cutremur din acest secol în România, având magnitudinea 6, însă acela a fost un cutremur de adâncime.

UPDATE 23 noiembrie, 7:30 – Seismul din Vrancea a mai avut două replici în cursul dimineţii, de 2,6 şi 2,7 grade

Replica de 2,6 grade a avut loc în cursul dimineţii de duminică, 23 noiembrie, la ora 3:14, iar cea de 2,7 grade la ora 6:01.

UPDATE 23:27 – Seismul din Vrancea a avut două replici, de 2,8 şi 3,1 grade

Seismul de 5,7 grade pe scara Richter, produs sâmbătă seară, în Vrancea, a avut două replici, cu magnitudinea de 2,8 şi 3,1 grade pe scara Richter, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Replica de 2,8 grade s-a produs la ora 22,24, iar cealaltă la 22.30, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 22:10 – Seismul din Vrancea a avut 5,7 grade şi s-a produs la 39 de kilometri adâncine – INFP

Seismul de sâmbătă seară, din Vrancea, a avut magnitudinea de 5,7 grade pe scara Richter şi s-a produs la o adâncime de 39 kilometri, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), care a reactualizat parametrii cutremurului.

După primele măsurători, INFP indicase o magnitudine de 5,5, iar ulterior una de 5,6 grade.

UPDATE 22:02 – Director INFP: După seismul 5,6 grade nu sunt de aşteptat cutremure mari

Directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat pentru MEDIAFAX că după seismul produs în Vrancea nu sunt de aşteptat alte cutremure mari în zonă.

"Seismul de sâmbătă seară a avut o replică, de 2,1 grade. În perioada următoare, nu sunt de aşteptat cutremure comparabile cu cel de 5,6, pentru că acesta a fost unul de reaşezare în zona Vrancea", a declarat Ionescu.

Potrivit directorului INFP, seismul a fost unul oarecum atipic pentru zona Vrancea din punct de vedere al adâncimii.

"De regulă, în această zonă seismică avem cutremure de adâncimi de 90 până la 140 de kilometri. Cel de sâmbătă seară a fost la adâncimea de 40 de kilometri şi din acest motiv a fost resimţit relativ puternic", a explicat directorul INFP.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *