Bună Dimineața

Despre firea strângătoare a omului

În primăvara anului trecut, Moldova apărea în presa internațională cu un subiect controversat. Un bărbat, în toiul nopții și-a parcat mașina în centrul Chișinăului și s-a apucat să mute bordurile și pavelele de pe trotuar în automobil. Bărbatul fura nestingherit drumul fără a fi incomodat de camerele de filmat din apropiere.

În 2012, înainte de a veni cancelarul german Angela Merkel în vizită la noi, s-a întins un covor de gazon pe bulevardul Dacia din Chișinău, în apropiere de aeroport. Doar că Angela Merkel nu a reușit să admire gazonul, că a fost furat.

În luna aprilie a acestui an, s-au furat niște arbori tuia plantați de voluntari în cadrul campaniei „Sădim Oxigen”. Incidentul s-a produs pe strada Florilor din Capitală.

De asemenea, mai multe blocuri din sectorul Botanica din Chișinău au rămas fără lumină după ce s-au furat cablurile electrice din subsolul lor. Hoțomanii au tăiat câteva zile la rând cu un polizor unghiular conductoarele necesare, iar cei de la Gas Natural Fenosa spun că nu au identificat niciun suspect, chiar dacă au fost mai mult de șapte cazuri.

Trebuie să menționez și despre furtul copacilor doborâți de zăpada din săptămâna trecută. S-au rupt copacii și cine a fost mai viclean, i-a încărcat în automobile și dus a fost. Apoi, pe site-urile de anunțuri găseai diferite oferte de lemn pentru foc – mai uscat, mai verde, crengi sau tulpini. Acesta este considerat furt, pentru că pomii din oraș reprezintă bunul public. După căderea copacilor, aceștia trebuiau să ajungă în rezerva Întreprinderii municipale „Spații Verzi”.

Dacă am fi mai atenți, am putea vedea cum se fură totul din jurul nostru. Se fură scândurile care formează gard de protecție la clădirile aflate în construcție, se fură plantele din ogrăzi, crucile din cimitire, capacele de canalizare, indicatoarele rutiere, se strică scaunele și coșurile de gunoi din parcuri, mai ales din Chișinău.

Pot să vă povestesc cum în fața blocului, unde locuiesc eu, cresc lăcrimioare și cum o femeie, trecută demult de vârsta tinereții, culegea florile cu spor. Și îi spun doamnei că pentru colectarea florilor rare, incluse în Cartea Roșie a Moldovei, cum ar fi lăcrămioarele, se amendează cu două mii de lei. „Sto vi vistupaiete? Ne bespakoitesi, ia vam toje astavliu! Moi ded pasadil ati tsvetociki” (n.red. Ce vă răstiți? Nu vă faceți griji, vă las și dumneavoastră (flori)! Bunicul meu a plantat florile), îmi spune bătrâna. În așa mod, sfidând legea, femeia s-a dus cu un mănunchi de flori acasă.
Ce le place mai mult oamenilor? Să fure sau să nu respecte legea?

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *