Politică

Diacov: Gurin a încercat să mă întimideze”. Despre cazul BEM: Gacichevici trebuia arestat, dar mi-au luat dosarul

Procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, şi-a dat demisia din funcţie şi a vorbit într-o conferinţă de presă despre motivele care l-au determinat să ia această decizie.

Ion DIACOV, PROCUROR CHIŞINĂU: "Cererea mea de demisie a fost înregistrată la Procuratura Generală. Eu mai mult nu doresc, nu pot să lucrez acolo. Sunt mai multe, Procurorul General mi-a retras un dosarul, după ce am avansat extrem de mult. Dintr-un alt dosar, hop, a apăsat pe buton şi a şters totul. Un alt dosar, iaca iaca trebuie să arestăm gruparea, văd la televizor că Procuratura Generală deja i-a arestat. Era dosarul meu. Au fost vreo 4 dosare care trebuia să răsune în Moldova, însă nu sunt.

Ne-au adus dosare din raioane că să avem de lucru şi să nu căutăm pe dracul.

Ion Diacov a spus că deşi a preluat dosarul Gacichevici (n. r. – Grigore Gacichevici, preşedintele Băncii de Economii din perioada 2004-2012), acesta i-a fost luat: "Am luat dosarul Gacichevici cu Banca de Economii. Eu am vrut să-l arestez. Mi s-a luat dosarul. Dacă-l arestăm în 2012, poate ăştia cu mâna pe butoane mai făceau ce făceau, că tabloul era să fie desconspirat deja. El trebuia arestat în 2012".

Am înaintat către Parlament să căutăm un procuror să-l arestăm pe procurorul general, însă s-a întâmplat asta cu Filat şi totul s-a concentrat acolo.

Am vorbit cu mai mulţi deputaţi şi am întrebat: Matale crezi că poate să se întâmple? Să ducă mită, asta nu-i credibil. Poate şi a luat, dar procurorul general trebuie să dovedească cum s-a luat. Nu-i vorba în Filat, dar în deputaţi, în putere, în societate. Cineva ne socoate de proşti.

Noi în Procuratura Generală avem secţie de exercitare a urmăririi penale în cazuri excepţionale. Dacă cazul Filat nu e excepţional, care caz e excepţional în RM? De aceea în statul asta nimeni nu doreşte şi nu face nimic să se afle adevărul. La 7 aprilie, unde e adevărul? N-a fost şi n-o să fie. […] Trebuie o curăţenie radicală în toate instituţiile".

PG a fost partajată, a revenit Partidului Democrat.

Acum dn. Beţişor, are 5 ani lucraţi, nu are practică, nu are competenţă, de unde pregătirea asta profesională?

Toată lumea cunoaşte că CNA nu s-a isprăvit, iar responsabil pentru asta este şi procurorul general. El poate fi acuzat cel puţin de neglijenţă în serviciu.

Cu persoanele care lucrează actualmente (n. r. – în procuratura) eu nu am nicio speranţa. […] În procuratura este corupţie foarte adâncă.

Despre 7 aprilie sunt materiale, dar nimeni nu vrea să se ocupe".

Ion Diacov este fratele preşedintelui de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, şi activează în procuratura de peste 30 de ani. Potrivit legislaţiei mandatul de procuror teritorial este de 5 ani, iar aflarea în această funcţie nu poate depăşi două mandate consecutive în aceeaşi procuratura.

sursa: protv.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *