Opinii și Editoriale

Din vina lui Chirtoacă

Un primar pentru Chișinău. Ce îi poate promite primăria capitalei celui mai sărac stat din Europa, dar cu cea mai mare rată de corupție? Dorin Chirtoacă a afirmat că bugetul Primăriei Chișinăului este de 25 de ori mai mic decât bugetul Bucureștiului (în contextul în care dacă Moldova ar fi în România, Chișinăul ar fi al doilea oraș ca mărime după București) și de cinci ori mai mic decât bugetul Iașului (care este de două ori mai mic decât capitala noastră).

Bugetul primăriei capitalei e de râs. Iar Chișinăul e încă departe de a fi comparat cu unul dintre orașele europene. Însă nu mai e nici orașul comunist și falimentar pe care l-am văzut prima dată acum 7-8 ani, cufundat în beznă, cu terasele goale, cu restaurantele pustii după ora 10, cu un miros teribil la periferii. Eu am balconul exact spre containerele de gunoi ale blocului în care locuiesc. Priveliștea nu e foarte dură, fiindcă există – așa cum bănuiți – niște copaci în care țopăie toată ziua pițigoi albaștri, ciocănitori, gaițe și din când în când câte o veveriță care își ascunde nucile în ghivecele mele cu flori. Însă gunoiul e aproape, aș putea lejer să arunc un măr direct în container. Din aprilie până în noiembrie, îmi beau cafeaua și ceaiul la balcon. De multe ori îl pomenesc pe Dorin Chirtoacă. Fiindcă mașina de gunoi vine zilnic, iar la balconul meu nu miroase urât. Șoselele sunt curate, parcurile sunt superbe, spațiile verzi sunt amenajate, orașul a ieșit din beznă la propriu și Chișinăul devine orașul în care nu te mai temi să mergi singur pe stradă după ora 22.00. Chișinăul e un oraș tot mai sigur și mai curat. Toți oaspeții de peste hotare pe care i-am plimbat s-au îndrăgostit de Valea Morilor și de Parcul Dendrariu.

Că oamenii sunt nemulțumiți de Chirtoacă e clar. Mulți s-au învățat să aștepte minuni. Să se schimbe Chișinăul cu viteza cu care a dispărut miliardul din bănci. Nu se uită nimeni că bugetul alocat de Guvern e unul de orășel de provincie în România, fără să ne gândim la Germania; că guvernanții în loc să sprijine inițiativele primăriei, își trec terenurile capitalei în firmele lor prin contracte abuzive încheiate cu mult înainte de venirea lui Dorin Chirtoacă sau că vandalizăm cu toate prilejurile orașul. Mergeți după fiecare sărbătoare să vedeți cum arată pădurile capitalei după ce locuitorii ei au ieșit la un grătar.

Chirtoacă nu a reușit schimbarea la față peste noapte a Chișinăului, și așa cum a demonstrat Klaus Iohannis, președintele României, pe vremea când era primarul Sibiului – e nevoie de mai mult de 2-3 mandate ca orașul să se schimbe radical. Avem nemulțumiri și în sânul familiilor noastre, cu atât mai mult în cadrul unei capitale. Și Chirtoacă ar fi putut face mai multe lucruri – probabil – în anumite direcții, însă am convingerea că dacă guvernanții noștri s-ar fi bătut pentru Moldova cât s-a bătut Chirtoacă pentru Chișinău și ar fi făcut pentru Moldova cât a făcut Chirtoacă pentru Chișinău, am fi avut până astăzi schimbarea la față a Moldovei.

Dacă ne vom uita atent la listele candidaților și la partidele care îi propun, vom ști și singuri cine are interesul de a transforma capitala într-un spațiu de propagandă politică (prorusă) și cine vrea să mai pună mâna pe niște terenuri (mai simplu decât o face acum când mai apar și procese pe rol). Oamenii din spatele celor mai mulți dintre candidați, au în buzunarul de la cămașă, dimineața când se spală pe dinți, mai mulți bani decât are bugetul capitalei în doi ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *