UE / Nato

Diplomaţi: NATO se va alătura coaliţiei contra Stat Islamic. Franţa şi Germania susţin că este doar un “gest simbolic”

Patru diplomaţi europeni au declarat miercuri seară pentru Reuters că decizia care va fi luată de NATO este pur simbolică.

"Alianţa Nord-Atlantică, în calitatea de instituţie, se va alătura coaliţiei antiteroriste. Problema se pune dacă acesta este doar un gest simbolic adresat Statelor Unite. Iar Franţa şi Germania cred că este un simplu gest simbolic", a declarat un diplomat UE pentru agenţia Reuters.

Secretarul de Stat american, Rex Tillerson, a declarat că participarea NATO la coaliţia de 68 de state coordonată de Washington este un "pas important". "Cred că se va susţine ideea participării Alianţei Nord-Atlantice la coaliţie. (…) Am discutat cu reprezentanţi ai unor ţări care menţin reticenţa şi au declarat că vor accepta participarea NATO la operaţiunile contra reţelei Stat Islamic", a precizat Tillerson miercuri seară.

O decizie formală privind participarea NATO la operaţiunile antiteroriste ar urma să fie luată joi, cu ocazia reuniunii NATO de la Bruxelles.

Administraţia Donald Trump cere participarea Alianţei Nord-Atlantice la operaţiunile militare împotriva reţelei teroriste Stat Islamic, în Siria, au dezvăluit la începutul lunii mai surse citate de revista germană Der Spiegel. Ideea ar fi ca Alianţa Nord-Atlantică să fie cooptată la operaţiunile coaliţiei internaţionale coordonate de SUA care efectuează operaţiuni împotriva poziţiilor reţelei teroriste Stat Islamic din Siria şi Irak.

Preşedintele SUA, Donald Trump, insistă ca Alianţa Nord-Atlantică să se implice mai mult în combaterea terorismului, iar subiectul va fi discutat cu ocazia reuniunii NATO din 25 mai. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a confirmat analizarea unei propuneri de intensificare a rolului în combaterea terorismului. "Antrenarea forţelor locale, cum se întâmplă în ţări precum Irakul şi Afganistanul, este, în opinia mea, cea mai bună modalitate de combatere a terorismului", a spus Stoltenberg.

Unele state NATO ar putea pune la dispoziţia coaliţiei antiteroriste avioane de recunoaştere Awacs. "Se analizează posibilitatea intensificării misiunilor Awacs lansate din Turcia", a adăugat Stoltenberg, excluzând posibilitatea trimiterii de efective terestre în Siria.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi. Aproximativ 60 de state participă la coaliţia internaţională coordonată de Statele Unite care efectuează operaţiuni antiteroriste în Siria şi Irak.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *