Ultima oră

Egipt: Templu faraonic descoperit din întâmplare sub o casă particulară din Cairo

‘Poliția antichităților a primit informații conform cărora șapte persoane săpau’ sub casa uneia dintre ele, în regiunea Badrachine (40 km sud de Cairo), a spus ministrul, citat de 7sur7.be. Săpăturile au scos la iveală un templu acoperit de pânza freatică, la 9 m adâncime. De altfel, cei șapte oameni foloseau echipament de scufundare pentru a efectua săpăturile.

Monumentul datează din perioada faraonului Tutmosis al III-lea (1479-1425 î.e.n.). Printre vestigiile descoperite se numără șapte panouri murale acoperite cu hieroglife, o statuie de granit roz înaltă de 2,5 m, precum și baze de coloane din granit roz. Ministerul Antichităților a anunțat că va continua lucrările de excavație.

Cele șapte persoane au fost eliberate fiindcă zona unde efectuau săpăturile nu este înregistrată ca sit arheologic, a informat ministrul.

La începutul perioadei celei de-a 18-a dinastii, în timpul domniei lui Tutmosis al III-lea, Egiptul a avut epoca sa de aur și cea mai mare întindere (până la teritoriul actual al Siriei), de unde și numele dat acestui faraon, de ‘Napoleon al Egiptului’.

Săpăturile ilegale și traficul de antichități sunt des întâlnite în Egipt, mai ales în preajma siturilor arheologice, cu subsolurile pline de vestigii faraonice. Fenomenul s-a accentuat după revolta din 2011 care l-a alungat de la putere pe președintele Hosni Moubarak.
 
Sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *