Actualitate

Elevii unui gimnaziu au rezolvat problema gunoiului din localitatea lor

Finalul a încununat opera: Primăria a instalat urne în sat, iar lunar acestea sunt transportate cu tractorul la groapa de gunoi. Și asta sunt doar câteva dintre proiectele comunitare implementate cu succes de către elevi la ei în sat.

Calcularea kg de gunoi, ajută la păstrarea ordinii

„În primele 8 zile ale lunii aprilie, anul trecut, am desfăşurat în „Săptămâna ecologică” mai multe acțiuni. Am colectat tot gunoiul din şcoală adunat timp de o săptămînă şi l-am cîntărit în fiecare zi. După aceasta, am calculat kilogramele de gunoi care s-au acumulat timp de un an. Am ieşit cu o prezentare în faţa colegilor şi le-am explicat cît de necesară este păstrarea ordinii. Tot în acea săptămînă, am prezentat la careu sceneta „Omule, opreşte-te!”, unde am accentuat încă o dată influenţa negativă a omului faţă de natură şi consecinţele grave”, povestește entuziasmat elevul, Dan Podgornâi.

Copiii, la fel, au făcut o prezentare în Power Point: „Modalităţi de a păstra ordinea” și în faţa sătenilor, profesorilor, părinţilor şi colegilor de şcoală. „Nu ne-am oprit aici și am intervievat mai mulți săteni dacă ar fi dispuși să plătească pentru serviciile de evacuare a deşeurilor prin instalarea tomberoane de gunoi în sat de către Primărie. Rezultatele sondajului au arătat că sătenii ar fi de acord cu o plată medie de 8 lei lunar”, spune elevul.

Proiect „tergiversat” de Primar

În perioada de lansare a proiectului, elevii au mers la primar și i-au vorbit despre necesitatea de sensibilizare a locuitorilor din comună despre problema murdăriei din sat. Dânșii au cerut să fie instalate urne prin sat, apoi să angajeze o remorcă ca să ducă lunar deșeurile.

„Primarul la început a zis că va face și totul va fi bine, mai apoi nu am văzut nici o mișcare din partea lui. Apoi, au fost amenajate urnele și o remorcă care duce lunar gunoiul. Totul funcționează și astăzi. Ne-am realizat scopul. Asta ne dă forță și curaj să ne atingem visele”, spune Dan.

Pentru a implemneta cu succes campania de informare, elevii au fost susţinuţi de administraţia şcolii, care le-a oferit imprimanta şi computerul, părinţii le-au asigurat cheltuielile de transport pentru vizita la Primărie. Cu cei 790 de lei câştigaţi de la Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului au procurat cartuşe pentru imprimantă şi diferite materiale de birotică.

Participarea copiilor aduce schimbări pozitive în societate

Activitățile de implicare în viața comunității, alături de maturi, nu se opresc aici. „Copii au depistat problemele din comunitate și le-au rezolvat la nivelul pe care ei le pot rezolva. Anul acesta elevii au câștigat patru proiecte. Unul este: „Înflorirea spațiului verde în școală și a unui loc de odihnă”. Au fost instalate niște măsuțe de jocuri de logică și scaune pe coridor. Ulterior holul gimnaziului a fost amenajat cu multe flori. Sătenii i-au susținut foarte mult. Au adus pământ și flori. Maturii chiar îi iau în serios. Încercăm să-i susținem, le ascultăm opiniile și să realizăm dreptul la participare”, susține profesoara de educație civică din gimnaziul Viișoara, Eugenia Nastas.

Elevii sunt încântați că grație participării lor în viața comunității au devenit mai receptivi, pricepuți, îndrăzneți. „Niciodată să nu vă îndoiți că un grup mic de cetățeni responsabili nu pot schimba lumea. Asta se referă și la elevii din gimnaziul Viișoara”, încheie elevul.

În gimnaziul Viișoara din r-nul Ștefan Vodă învață în jur de 70 de elevi.  

Polina Cupcea

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *