Editorial

Eroi anonimi într-un stat al nesimţirii şi incompetenţei

Pe lângă faptul că ne fac să locuim în glodul şi mizeria în care locuim, incompetenţa şi nesimţirea pun în pericol viaţa şi sănătatea fiecărui cetăţean al acestei ţări. Spuneam de multe ori că avem o lipsă acută de profesionişti în ţară, în toate domeniile. În schimb avem o droaie de incompetenţi: jurnalişti incompetenţi, politicieni, miniştri, medici, profesori şi bişniţari. Avem o droaie de bişniţari incompetenţi şi nesimţiţi pe care nici în ruptul capului nu-i putem numi afacerişti. Afacerile acestora sunt făcute cu nepăsare şi necunoştinţă de cauză, iar rezultatele sunt deseori tragice.

Recent, doi tineri pompieri şi-au pierdut viaţa încercând să salveze afacerea unui astfel de bişniţar. E vorba de Nicolae Popa de 21 de ani şi Gheroghe Şova de 24 de ani. Au murit la datorie încercând să salveze biznesul unui nesimţit care nu s-a asigurat nici măcar de cele mai elementare condiţii de securitate când şi-a ridicat magazinul cu materiale de construcţii. Au murit la o vârstă fragedă pentru că au decis să-şi facă datoria până la capăt. Puteau să procedeze ca restul societăţii, însă au ales să fie profesionişti. Salvau vieţi şi stingeau incendii pentru un salariu de circa 2400 de lei. Şi-au pierdut viaţa şi au lăsat în urmă două familii îndurerate din cauza unui incompetent, care la timpul său s-a gândit doar la propria rânză şi a construit un sicriu în formă de magazin. Nu mi se pare normal ca un magazin cu materiale de construcţii să fie încălzit cu cărbune şi lemn. Am fost oripilat de declaraţiile acestui bişniţar după incendiu. Pe el îl durea inima doar pentru faptul că şi-a pierdut banii, viaţa celor doi tineri nu conta pentru el. Deja se gândea cum să-şi recupereze pierderile.

E foarte grav ceea ce se întmplă în societatea noastră. Ne-am transformat în nişte nesimţiţi cinici pe care nu-i interesează altceva decât venitul. Conducem ca nesimţiţii pe străzi, operăm pacienţi ca nesimţiţii şi construim clădiri avariate din start. Pornim afaceri de milioane şi nu ne batem capul măcar de măsurile elementare de securitate. Cum s-a întâmplat că am devenit atât de inumani? Ne-am transformat în nişte bestii pentru care viaţa celor din jurul nostru nu are nici o valoare.

Mai trist este că numele celor doi eroi vor fi uitate în curând. Nimeni n-o să-şi aducă aminte de ei peste o lună. Pentru că nu este la modă să salvezi vieţi. Pentru că ne-am făcut nepăsători şi nesimţiţi. Pentru că suntem o ţară de incompetenţi şi vom continua să împărţim autorizaţii de construcţie tuturor potlogarilor care se cred mari afacerişti. Bunul simţ şi credinţa în umanitate au fugit din ţara asta. Ne-au lăsat transformaţi în nişte creaturi pe care nici animale nu le putem numi. Suntem mai răi ca animalele, pentru că animalele se au grijă de siguranţa semenilor. Noi nu ne gândim la altceva decât propria siguranţă şi bunăstare. E putredă această societate a noastră.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *