Editorial

Europeni sau putinieni?

Scopul nostru principal reiese din însăşi denumirea campaniei, căreia noi, cei de la Asociaţia Convergenţe Europene, i-am zis EU Votez Pro-Europeni (www.euvotez.eu)! Simplu şi concis, la fel cum simplă şi concisă este şi intenţia studenţilor originari din RM, aflaţi la studii în România, care au lansat campania EU Votez! Cele două campanii se completează reciproc, având în vedere că prima se adresează locuitorilor din stânga Prutului, iar cea de a doua celor din dreapta.

Ambele grupuri de iniţiativă au, fără îndoială, cele mai nobile intenţii, pornind de la premisa că îşi vor dedica (a se citi sacrifica) propriul lor timp, efort şi sistem nervos pentru a susţine un proces care afectează cel puţin un stat, o naţiune şi o regiune. Afirm asta cu toată convingerea şi în cunoştinţă de cauză, din două motive. Primul este că particip, alături de colegii mei din ACE, la promovarea primei campanii. Iar al doilea motiv este că, la rândul meu, în timpul studenţiei, am organizat, împreună cu alte sute de tineri, campanii similare.

De fiecare dată am pornit cu mare entuziasm, având impresia că toată lumea se simte la fel de responsabilă, îşi preţuieşte la fel de mult propriul vot, sau că dă mai mult de doi bani pe soarta familiei şi prietenilor lor. De fiecare dată ne închipuiam că vom schimba atitudini, sau că vom răsturna nişte munţi imaginari. Şi tot de fiecare dată realizam cam pe la mijlocul campaniei că lucrurile nu merg chiar aşa cum visam noi. Mânaţi de ceea ce oamenii învăţaţi numesc „spirit civic”, sau „responsabilitate socială”, ne dumiream la un moment dat că leneşii vor rămâne leneşi, iresponsabilii vor rămâne iresponsabili, iar cei care nu vor nimic de la viaţă nu-şi vor denunţa acum propriile capcane mentale, doar pentru că, undeva, nişte tineri care ştiu cum e să trăieşti demn, i-au îndemnat şi pe ei să se ridice din genunchi.

Dar campaniile acestea nu le-au fost niciodată adresate lor, celor cărora le place să trăiască în noroi. Am realizat la un moment dat, că aceste campanii le sunt adresate celor care vor mai mult de la propria lor viaţă decât umilinţă, minciuni, sărăcie, depresie, gunoi, poluare sau alte năpaste venite dinspre est. Ele sunt adresate oamenilor ca noi, care, din varii motive, sunt dezamăgiţi, şi-au pierdut răbdarea, sau au fost înşelaţi de nişte nefericiţi care, s-au pomenit la un moment dat în barca „proeuropeană”. Suntem cu toţii la fel. Sunteţi la fel ca noi, cei care iniţiem felurite campanii şi care vă îndeamnă să vedeţi lucrurile într-un context mai larg, să voteze candidaţii proeuropeni, pentru ca la un moment dat, să ne punem la zdup corupţii, statul să-şi recapete averile, iar oamenii să trăiască mai bine.

Noi ştim cu toţii, chiar dacă unii dintre noi şi-au promis că nu vor mai merge în veci la vot, că doar statele europene şi America ne pot ajuta să ieşim din mocirlă. De altfel, aceştia o şi fac de ani buni, doar că nu toată lumea ştie de ei, pentru că pentru ei, propaganda mincinoasă nu intră la capitolul „sprijin pentru republicile surori”. Ceea ce nu putem spune despre primitivii de la est, care ştiu să „promoveze înţelegerea” doar cu tancurile. Iar pentru că, în adâncul sufletului vostru, voi ştiţi toate aceste lucruri, am toată încrederea că, pe 30 noiembrie veţi demonstra că suntem Europeni, nicidecum putinieni. În fond, de ce v-aţi dezamăgi copiii? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *