Opinii și Editoriale

Fă un bine ţării pe 30 noiembrie!

Întrebarea firească, atunci când există câteva iniţiative având acelaşi scop, este De ce nu există doar o campanie? Răspunsul, la fel de firesc, este că fiecare dintre ele se desfăşoară altfel, au un alt public-ţintă şi implică oameni diferiţi. De exemplu, specificul campaniei #FăUnBineŢării pe #30noiembrie! este că susţinătorii acesteia creează mesaje video în care ei înşişi argumentează nevoia de a vota pro-europeni pe 30 noiembrie. Filmuleţele se încarcă pe reţelele de socializare, dar şi pe site-urile de ştiri, după care autorii îi provoacă pe alţi prieteni sau membri ai familiei lor, să transmită un mesaj similar, tot online şi tot public. De cealaltă parte, campania EU Votez Pro-Europeni! se adresează preponderent populației din mediul rural. Aceasta este o inițiativă prin excelență „de teren”. De aceea, campania a ajuns deja în localitățile din Orhei, Criuleni și suburbiile mun. Chișinău, urmând să ajungă în raioanele din nord precum Bălți și Soroca.

Până în acest moment, #FăUnBineŢării pe #30noiembrie! este un succes, mesajele video transmise de participanți adunând mii de like-uri, share-uri și ajungând la câteva zeci de mii de utilizatori ai Internetului. Conceptul pe care mizăm noi este cel al „bulgărului de zăpadă”, adică fiecare dintre spectatori poate deveni oricând actor, filmându-se chiar el într-un video cu mesaj civic.

În ceea ce mă privește, am ales să filmez în Piața Universității din București, într-o locație încărcată de simbolism, din cel puțin trei puncte de vedere. Primul este, în ordine cronologică, bineînțeles, acela că anume acolo s-au desfășurat manifestațiile revoluționare care l-au alungat pe dictatorul comunist Ceaușescu de la putere. Al doilea ține de manifestațiile de solidaritate cu protestatarii anticomuniști de la Chișinău din aprilie 2009, organizate de studenții bucureșteni, printre care am avut și eu onoarea să mă număr. Iar al treilea sens, ceva mai recent, se referă la faptul că proiectul de reabilitare din fonduri europene al Teatrului Național București urmează să se încheie, după câțiva ani.

Așadar, în mesajul meu video am vorbit despre revoluția anticomunistă de la București din 1989, revolta anticomunistă de la Chișinău din 2009 și încheierea unui grandios proiect european în 2014. Toate acestea ne fac, fără să stăm prea mult pe gânduri, să înțelegem că toate alegerile fac parte dintr-un proces evolutiv amplu, care nu poate fi privit prin prisma ciudei, a frustrărilor sau a dezamăgirilor de moment. Trebuie să conștientizăm că nu suntem singurii care ne-am chinuit, la un moment dat, să ne descotorosim de zestrea sovietică, de corupție și lene, pentru a deveni un stat cu adevărat democratic și civilizat. Unele state au trecut deja prin aceste procese și deja beneficiază de pe urma manifestărilor de curaj ale poporului lor.

E rândul nostru să facem la fel. Abia ni s-au liberalizat circulația, comerțul și am semnat Acordul de Asociere la UE. Haideți să votăm pe 30 noiembrie pentru partidele proeuropene, PLDM, PL, PD, așa cum sunt ele și să mai avem nițică răbdare. Vor veni vremurile când și corupții noștri vor înfunda pușcăriile. Nu de alta, dar alternativa ar fi integrarea în jocurile cu tancuri și kalașnik-oave al lui V.V. Putin.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *