Opinii și Editoriale

Fiecare cu darul său

Există o povestioară foarte frumoasă (pe care am auzit-o în mai multe variante) şi care vorbeşte despre neînţelegerea credinţei celorlalţi. Nu contează dacă s-a întâmplat chiar aşa sau a fost inventată pentru a da un exemplu. Se spune în povestea asta că un jongler s-a dus la Muntele Athos şi a intrat într-una din marile mănăstiri. Neştiind ce se cuvine să facă, s-a dus la icoana Maicii Domnului cu Pruncul, a scos din buzunar bilele pentru jonglerii şi şi-a început numărul ca la circ. Arunca bilele cu măiestrie. Un călugăr, când a văzut ce face, s-a dus repede să îl oprească, să îl certe şi să îi spună că în biserică nu te porţi ca pe stradă. Însă exact când călugărul l-a prins pe jongler de braţ, pruncul din icoană a început să aplaude şi să râdă.

Sigur, nu putem şti cât de adevărată e povestea, dar tâlcul ei e mai presus de autentificare. Omul a făcut din suflet ceea ce ştia mai bine. Darul său (felul său de a se ruga şi de a mulţumi Domnului) a fost primit. Pentru că monahul a văzut partea exterioară a gestului, dar sufletul fiecăruia e cunoscut doar de Dumnezeu.

De aceea nu trebuie, în biserică sau pe stradă, să ne uităm la gesturile exterioare ale unui om şi să îl judecăm în baza lor. Chiar şi atunci când ne este clar că ceea ce face nu e bine, s-ar putea ca pocăinţa lui să fie mult mai puternică decât ne imaginăm noi.

Desigur nu am în vedere lucrurile pe care le facem din nepăsare. Una e un om îmbrăcat la slujbă ca la lucru, altceva e o femeie în fustă scurtă. Poate primul nu are alte haine. Dar chiar şi aşa, în cazul femeii, nu e treaba noastră să îi spunem cu ce să se îmbrace şi să încercăm, ca monahul de pe Athos, să o prindem de braţ şi să o scoatem afară. Dacă e o creştină practicantă înseamnă că are un duhovnic şi intră în grija lui să îi dea sfaturi.

În mod normal nu ar trebui să dăm un sfat necerut. Dacă cineva ne întreabă, putem să ne spunem părerea. Dar atâta timp cât nu ne întreabă nimeni, nu are rost să facem tulburare. Pentru că habar nu avem cum Dumnezeu primeşte de la fiecare darul pe care îl are şi rugăciunea pe care o ştie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *