Actualitate

Foreign Policy Research Institute: Ce caută camioanele militare cu „ceaţă chimică” în stânga Nistrului

În ce sens detalii ciudate? Autorul analizei, John R. Haines, pune lupa pe câteva aspecte de logistică militară folosite în regiunea transnistreană care ar trebui să trezească semne de întrebare privind natura ascunsă a acestor exerciţii militare.

Între 10 şi 12 august, forţele armate ruseşti au acoperit cu o ceaţă enormă oraşul închis Severomorsk, principala bază administrativă a Flotei de Nord a Federaţiei Ruse. În doar câtea minute, generatoarele folosite pentru împrăştierea vaporilor au făcut ca oraşul să dispară complet în norii imenşi de pâclă albă.

Această ceaţă a fost folosită pentru a testa capacităţile de „aerosoli” ale navelor sau testau, de fapt, rezistenţa flotei la un atac chimic? – este întrebarea de la care porneşte materialul de analiză al lui John R. Haines.

Maşinăriile de produs acest tip de ceaţă sunt folosite ca „multiplicatoare de luptă”, având ca scop „orbirea” adversarului, inducerea lui în eroare. În general, această ceaţă este utilizată pe terenurile de luptă urbană, pentru a camufla mişcarea unui batalion şi pentru a contracara avantajele asimetrice ale adversarului.

Compuşii de vapori din ţesătura chimică a acestui tip de ceaţă sunt distilaţi din „vâscozităţi de petrol”, notează Haines. Odată eliberaţi în atmosferă, vaporii creează un nor de fum alcătuit din picături extrem de mici care dispersează razele de lumină. Picăturile pot conţine „fulgi sintetici de granit” care pot perturba senzorii de mişcare sau razele dispozitivelor cu unde infraroşii.

În aceeaşi perioadă în care Severomorsk s-a topit în valurile de ceaţă artificială, forţele de apărare radioactivă, chimică şi biologică Voyska RKHBZ au efectuat exerciţii de decontaminare chimică şi radiologică în cadrul Flotei Baltice din Kursk.

La începutul lunii august, aceleaşi forţe Voyska RKHBZ au fost văzute şi Armenia, unde, potrivit presei ruse, ar fi testat „noi senzori” de detectare a contaminării radioactive.

Cu o lună mai devreme, scrie Haines, la bordul unor masive camioane TDA-3 de împrăştiere a fumului, forţele Voyska RKHBZ au fost prezente şi în regiunea transnistreană, în cadrul unui exerciţiu militar axat pe „apărarea împotriva efectelor devastatoare ale armelor de distrugere în masă”, conform Novostipmr.

„Desigur, este o obişnuinţă ca unităţi specializate precum Voyska RKHBZ să se antreneze cu alte unităţi, dar apariţia lor în focare cronice precum Armenia (conflictul Nogorno-Karabah – n.r.) sau Transnistria atrage în mod clar atenţia”, se arată în analiză.

John R Haines vede în prezenţa acestei unităţi specializate o piesă de „limbaj” a doctrinei militare sovietice – şi anume, aceea de a transmite un mesaj de dominaţie nucleară în regiune.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *