Ultima oră

Fructele din Moldova ar putea ajunge în supermarketurile din România

Pe rând, Rusia a interzis importurile de vin, carne de porc, fructe şi conserve din fructe şi legume provenite din Republica Moldova. În timp ce comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a anunţat, citat de presa din Republica Moldova, că fructele din Republica Moldova vor putea ajunge pe piaţa UE începând de la 1 august, cu o lună mai devreme faţă de data planificată anterior, producătorii de fructe de peste Prut negociază inclusiv cu comercianţi din România pentru a putea să-şi valorifice marfa pe noi pieţe.

Pe motiv că ar fi contaminate cu substanţe chimice, Rusia a interzis, în septembrie anul trecut, accesul vinurilor din Republica Moldova pe piaţa din Federaţia Rusă. În aprilie anul acesta, Rusia a interzis comercializarea pe piaţa rusească a produselor din carne de porc din Republica Moldova, motivul oficial invocat fiind că firmele moldoveneşti ar fi făcut un reexport de produse de carne din Uniunea Europeană, produs care era sub embargou din ianuarie. Rusia a interzis, în această lună, şi importurile de fructe din Republica Moldova din cauza unei "insecte periculoase", iar ulterior a restricţionat şi importurile de conserve de fructe şi legume din aceeaşi ţară.

Comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, a anunţat luni, citat de presa din Republica Moldova, că fructele din Republica Moldova vor putea ajunge pe piaţa UE începând de la 1 august, cu o lună mai devreme faţă de data planificată anterior.

Dacian Cioloş a anunţat, într-o discuţie la telefon cu premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, găsirea unei soluţii pentru dublarea contingentelor de export al produselor moldoveneşti pe piaţa europeană.

„Sper ca şi aceste măsuri, pe care Comisia Europeană le ia în regim de urgenţă, să ajute economia Republicii Moldova, să sprijine producătorii din Moldova şi ca semnarea Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană să fie de bun augur şi din punct de vedere foarte practic cu impact pozitiv direct asupra economiei Republicii Moldova”, a declarat Dacian Cioloş.

Fructele din Republica Moldova ar putea ajunge în supermarketurile din România

Pe de altă parte, producătorii de fructe de peste Prut încearcă să intre pe piaţa din România, potrivit presei de peste Prut. Ei vor să ajungă să îşi valorifice fructele prin supermarketurile din România.

Reprezentanţii Asociaţiei Moldova Fruct au programate în această săptămână întâlniri pentru negocieri cu reprezentanţi ai reţelelor comerciale din România.

“Piaţa românească este foarte promiţătoare pentru mere, iar în Ucraina ar fi mai bine să exportăm piersice şi struguri”, a declarat preşedintele Uniunii UniAgroProtect, Alexandru Slusari.

FT: Lui Yuri Gagarin i-a fost mai uşor să părăsească Pământul decât fabrica de vinuri din Cricova

După o sesiune de degustare de vin pe parcursul unei întregi nopţi, în 1966, cosmonautul Yuri Gagarin ar fi glumit, spunând că i-a fost mai uşor să părăsească Pământul decât fabrica de vinuri din Cricova, din Republica Moldova, nota, în aprilie, Financial Times, într-un articol având ca temă embargoul impus de Rusia vinurilor moldoveneşti.

Timp de generaţii, consumatorii de alcool din Rusia au fost cei mai mari consumatori de vin moldovenesc. Cu toate acestea, în ultimii ani, interzicerea importurilor de vin din ţară a fost arma Kremlinului de a descuraja Moldova în relaţiile sale cu UE.

Pe motiv că vinurile moldoveneşti ar fi contaminate cu substanţe chimice, Rusia a interzis, în septembrie anul trecut, accesul vinurilor din Republica Moldova pe piaţa din Federaţia Rusă.

Politicieni şi viticultori din Moldova nu au nici o îndoială că embargoul este de fapt unul politic.

Interdicţia a reaprins amintirile amare ale embargoului rus din 2006, în care mai mult de 100 de fabrici de vin din Republica Moldova şi-au închis porţile, iar cea mai săracă ţară din Europa a pierdut aproximativ 200 milioane dolari din vânzări de vinuri.

Primul ministru Iurie Leancă a spus că 29 la sută din exporturile de vinuri ajungeau pe piaţa rusă înainte de introducerea embargoului de către Rusia, comparativ cu 60 la sută, cât era în 2006. Noi industrii au apărut, de asemenea, în ultimii ani, inclusiv fabrici germane şi austriece unde se produc cabluri şi piese auto pentru fabricile de automobile în UE. Unii fermieri din Republica Moldova au început chiar afaceri de creştere a melcilor pentru export pe piaţa franceză, potrivit FT.

Această schimbare faţă de Rusia este vizibilă în întreaga economie a Republicii Moldova. În 2001, aproximativ 60 la sută din totalul exporturilor moldoveneşti au mers către fostele state sovietice, în timp ce puţin mai mult de 30 la sută au ajuns în UE.

În prezent, 48 la sută din exporturile moldoveneşti merg în UE, în timp ce 39 la sută a ajung în fostele republici sovietice. Comerţul cu România depăşeşte în prezent comerţul cu Rusia, scria Financial Times în aprilie.

Dorind să crească în continuare exporturile către UE, guvernul Republicii Moldova a semnat în iunie un acord comercial şi de asociere cu UE. Acordul cu UE a stârnit furie în Moscova, care vrea să construiască o alianţă comercială rivală.

Sursa: gandul.info

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *