Actualitate

Hackeri ruşi au accesat email-urile neclasificate ale preşedintelui Barack Obama

Hackerii, care au pătruns şi în sistemul neclasificat al Departamentului de Stat, nu par să fi avut acces şi la serverele care controlează traficul de mesaje de pe dispozitivul BlackBerry al lui Obama.

Dar ei au obţinut acces la arhivele de email-uri ale unor persoane de la Casa Albă şi posibil şi ale altora din exterior cu care Obama comunica în mod regulat. Din aceste conturi, ei au obţinut email-uri pe care preşedintele Statelor Unite le-a primit sau trimis, potrivit unor oficiali care sunt la curent cu investigaţia.

Oficiali de la Casa Albă au precizat că reţelele clasificate nu au fost compromise, iar hackerii nu au obţinut informaţii clasificate.

Unii oficiali au recunoscut însă că sistemele neclasificate conţin adesea informaţii considerate sensibile: programe, schimburi de email-uri cu ambasadori şi diplomaţi, discuţii despre acţiunile personalului şi legislaţie şi dezbateri politice.

Oficialii nu au dezvăluit numărul email-urilor lui Obama obţinute de hackeri şi nici cât de sensibil era conţinutul acestora. Contul de email al preşedintelui nu pare să fi fost accesat.

Totuşi, faptul că şi comunicaţiile lui Obama au fost printre cele accesate de hackeri – care ar avea legături sau chiar ar lucra pentru Guvernul rus – a fost unul dintre rezultatele anchetei ţinute secrete. Oficiali de rang înalt de la Casa Albă au ştiut de mai multe luni despre amploarea intruziunii.

Faptul că atacul cibernetic a fost comis de hackeri ruşi este cel mai îngrijorător, în contextul tensiunilor cu Rusia pe fondul anexării peninsulei ucrainene Crimeea şi a implicării în conflictul din estul Ucrainei.

Sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *