Politică

Istoria traseismului politic din actualul Parlament

Deputatul liberal Oleg Ogor a anunțat în această dimineață că părăsește fracțiunea acestui partid, el fiind, astfel, cel de-al 37 deputat din actuala componență a legislativului care își părăsește formațiunea politică pe ale cărei liste a intrat în Parlament. Iar mandatul actualului Legislativ va mai dura mai bine de un an.

Traseismul politic din actualul parlament a început chiar de la ședința de constituire a Legislativului după alegerile din 30 noiembrie, când actualul bașcan Irina Vlah a anunțat că părăsește Partidul Comuniștilor care a adus-o în Parlament. La scurt timp, ea a devenit bașcan, fiind susținută de socialiști.

Au urmat plecările din PLDM – inițial Iurie Leancă și Eugen Carpov, urmați de Nicolae Juravschi. Dar marile sciziuni au început la scurt timp după arestarea fostului lider al formațiunii Vlad Filat – în octombrie 2015. Astfel, încât în prezent fracțiunea liberal-democrată mai numără doar 5 deputați, din 23 câți au intrat în parlament pe lista PLDM. Cei care au părăsit PLDM au participat la formarea grupului popular-european care numără zece membri, sau au aderat la fracțiunea Partidului Democrat.

Și Partidul Comuniștilor a pierdut 2/3 din mandate – de la 21 la 7. Toți cei 14 deputați care au părăsit formațiunea au făcut-o odată – la sfârșitul anului 2015. Au creat un grup social-democrat în Parlament, participând la învestirea guvernului Filip, iar acum câteva luni au aderat oficial la Partidul Democrat.

Partidul Liberal a rămas cu 9 deputați din cei 13 pe care i-a adus în Parlament, iar plecările au început în acest an, odată cu disensiunile din cadrul formațiunii în urma scandalului legat de fostul prim-vicepreședinte PL Anatol Șalaru, dar și după ce formațiunea s-a retras de la guvernare.
Partidul Socialiștilor a fost cel mai puțin afectat de traseismul politic. Doar un singur deputat – Lidia Lupu a părăsit fracțiunea în iulie 2015 și a aderat la Partidul Democrat.

Singura fracțiune care a avut de câștigat din urma mișcărilor politice din interiorul Parlamentului a fost Partidul Democrat, care a ajuns să numere oficial 39 de membri, dar neoficial peste 40, deși a primit doar 19 mandate din partea cetățenilor. Astfel, PDM a reușit să atragă peste 20 din cei 37 de deputați care și-au părăsit fracțiunile, alți 10 au creat grupul popular-european, iar foștii liberali se declară neafiliați.

Pe parcursul anilor au existat mai multe acuzații la adresa Partidului Democrat precum că ar fi corupt, cumpărat sau șantajat deputați să-și părăsească formațiunile. Democrații au negat acuzațiile, iar probe publice nu au fost prezentate.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *