UE / Nato

Jens Stoltenberg: NATO nu va trimite trupe militare care să lupte împotriva Statului Islamic

"Nu a fost luată încă nicio decizie, discuţiile continuă. Oricum, NATO nu se va implica în operaţiuni de luptă şi nu va trimite trupe militare", a spus Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a mai vorbit despre "potenţialul neexploatat" al NATO de a pune la punct forţe armate. Printre opţiunile luate în calcul se numără pregătirea trupelor şi a poliţiştilor irakieni, precum şi consolidarea departamentelor guvernamentale în zonele recucerite de la Stat Islamic.

Franţa şi Germania sunt ţările care se opun cel mai mult unei implicării militare în lupta împotriva Stat Islamic, potrivit unor surse. Printre îngrijorări se numără costurile ridicate în urma operaţiunilor, stârnirea unor reacţii vehemente din partea ţărilor arabe sau riscul unei confruntări cu Rusia în Siria.

"Unele state, precum Franţa, Germania, Italia sau Grecia, nu sunt convinse de propunerea americanilor. Vor să ştie ce diferenţe ar implica. Toate cele 28 de state aliate NATO depun deja eforturi în acest sens. Dacă aliaţii vor fi convinşi că este mai mult un pas simbolic, un acord este posibil", a spus un înalt oficial european din cadrul NATO.

Preşedintele american Donald Trump a lansat presiuni publice asupra NATO pentru a se implica mai mult în lupta împotriva extremiştilor din Siria, Irak şi Afganistan. Trump va participa la summitul NATO de la Bruxelles din 25 mai.

NATO ar putea sprijini coaliţia americană împotriva Stat Islamic prin intermediul pregătirii şi supravegherii aeriene şi ar putea contribui cu echipament şi expertiză militară.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *