Social

La ce etapă este sistemul energetic al R. Moldova pentru interconexiunea cu cel european

Sunt concluziile unuia dintre cele mai scumpe studii de fezabilitaterealizat vreodată în Republica Moldova din bani europeni. Inițiat în 2006, cu un cost total de peste șapte milioane de euro, studiul a fost calificat de experți, mai mult ca o spălare de bani și o barieră în calea asigurării securității energeticea Republicii Moldova și diminuării dependenței de Rusia.

Interconectarea sistemelor energetice din Ucraina și Republica Moldova la Comunitatea Europeană a Operatorilor de Rețelele Electroenergetice este fezabilă, dar nu va putea fi realizată mai devreme de anul 2020, odată cu înlăturarea mai multor impedimente, consideră unul dintre autorii studiului,

Daniela Bolborici, manager departament dezvoltare din cadrul operatorului național de transport de energie electrică din România, Transelectrica.
Ministrul adjunct al Economiei, Valeriu Triboi, a apreciat studiul ca pe o premisă pentru finalizarea construcției liniilor de interconectare energetică cu România, fapt ce va duce la asigurarea securității energetice a Republicii Moldova.
Astfel unul dintre elementele cheie a acestui studiu este interconectarea pe linia existentă de înaltă tensiune Isaccea – Vulcănești, precum și pe două linii noi de înaltă tensiune România – Ungheni – Strășeni și Suceava-Bălți.

Mai mulți analiști califică studiul ca pe o unealtă birocratică în calea interconectării sistemului energetic moldovenesc la cel european, în condițiile în care au mai existat cel puțin 3 studii de acest gen, finanțate cu peste 1,5 milioane de Euro.
Proiectul pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a fost aprobat în mai 2012 cu o întârziere de câţiva ani, şi este finanţat de UE prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat şi co-finanţat de statele participante în program. 

radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *