Economie

Legea bugetului de stat nu prevede mijloace pentru dezvoltarea viticulturii şi vinificaţiei

Solicitaţi de reporterul agenţiei INFOTAG, câţiva manageri ai unor companii vinicole, care deţin sute de hectare de plantaţii de vie, au spus că articolul 32.3 al Legii viei şi vinului prescrie ca în bugetele de stat anuale să fie incluse contribuţii obligatorii în Fondul viei şi vinului.

"Este vorba de planificarea unei sume egale cu mărimea contribuţiilor făcute de producătorii de producţie vinicolă în anul precedent. Dar aceşti parametri financiari niciodată nu se respectă. Mai mult chiar, aceştia nici nu pot fi respectaţi, deoarece anul 2016 încă nu s-a terminat, iar proiectul părţii de cheltuieli a bugetului pentru anul 2017 a fost deja întocmit", a remarcat interlocutorul agenţiei.

În ţară acţionează Regulamentul Fondului viei şi vinului, care a fost aprobat prin hotărâre de guvern la 16 septembrie 2013. Acesta oferă agenţilor economici dreptul de a efectua plata contribuţiilor în decurs de 120 de zile calendaristice de la ziua intervenirii obligativităţii plăţii contribuţiilor.

"Sumele exacte despre contribuţiile în acest Fond pentru anul 2016 vor putea fi primite nu mai devreme de luna mai 2017, când trebuie să se înceapă lucrul asupra proiectului de lege a bugetului pentru anul 2018", explică interlocutorii.

Solicitat de reporterul INFOTAG să explice cum este asigurată îndeplinirea prescripţiilor Legii viei şi vinului, reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cebotari, a spus că instituţia prezintă Ministerului Finanţelor cifrele care trebuie incluse în partea de cheltuieli a proiectului de lege a bugetului de stat. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *