Actualitate

Lista fructelor şi legumelor care conţin cele mai multe pesticide

Metalele grele şi pesticidele sau ierbicidele sunt doar câteva dintre substanţele chimice care pot afecta calitatea fructelor sau a legumelor, spune şi Nastasia Belc, directorul Institutului de Bioresurse Alimentare. Specialista atrage atenţia că dacă, spre exemplu, ierbicidele şi pesticidele sunt folosite într-o doză mai mare decât este permis, fructele şi legumele reprezintă un real pericol pentru sănătate.

Topul legumelor şi fructelor contaminate:

Căpşunile; Ţelină frunze; Nectarinele; Spanacul; Piersicile; Roşiile; Merele; Roşiile cherry; Strugurii; Ardeiul gras; Cireşele; Castraveţii.

Topul legumelor şi fructelor sigure pentru consum: Ananas; Conopidă; Avocado; Porumb; Mango; Ceapă; Papaya; Sparanghel; Kiwi; Mazăre (congelată); Pepene galben; Vinete; Grapefruit.

Alimentele nesigure sunt o adevărată sursă de infecţie pentru cei care intră în contact cu ele. Nu mai puţin de 200 de patologii, unele foarte grave, sunt cauzate de microorgansime sau substanţe chimice care se găsesc nu doar în în carne, lapte, ouă, peşte ci şi în legume şi fructe, dacă acestea nu au fost tratate corespunzător. Specialiştii atrag atenţia că Uniunea Europeană are un lanţ de trasabilitate al alimentelor care îi obligă pe comercianţi să respecte reguli dure dacă vor să intre pe piaţă, dar nu pot oferi garanţii celor care preferă să cumpere alimente de la colţ de stradă sau din chioşcuri improvizate.

Citeste mai mult pe adevarul.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *