Ultima oră

Listele de alegători pentru scrutinul din noiembrie vor fi tipărite de CEC

Preşedintele CEC, Iurie Ciocan, a declarat, la un seminar la tema alegerilor, că a fost schimbat şi formatul listelor. Acestea vor avea o dimensiune dublă faţă de modelul anterior. Încă o noutate este că pe listele electorale va fi trecut şi codul de identificare personal (IDNP) al alegătorului, ceea ce va permite evitarea cazurilor de vot repetat. Listele electorale se vor păstra în format electronic în baza de date a CEC, iar în primării va fi asigurat accesul la liste în baza unui cod de acces individual. „Primăriile, prin intermediul persoanelor responsabile de gestionare a listelor electorale, vor avea funcţii absolut tehnice şi nu vor putea modifica datele cetăţenilor”, a precizat Iurie Ciocan.

Acesta a adăugat că toate secţiile de votare vor fi dotate cu două calculatoare conectate la internet, pentru care din bugetul statului au fost alocaţi 30 de milioane de lei. După alegerile locale din anul viitor calculatoarele vor fi donate şcolilor din sate.

Iurie Ciocan a mai spus că noile urne şi cabine de vot uniformizate au costat 2 milioane de lei. Acestea vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii octombrie şi vor fi transferate la balanţa financiară a primăriilor, adică vor fi donate gratuit şi pentru alte scrutine, iar autorităţile locale vor fi responsabile de gestionarea corectă a acestora. Mai în glumă, mai în serios, Iurie Ciocan a făcut apel la primari să nu utilizeze urnele de vot, care sunt din plastic şi au o capacitate de 80 şi 45 de litri, pentru a pune murături. În aceeaşi ordine de idei, preşedintele CEC a subliniat că pentru alegerile electorale din acest an se vor cheltui din banii statului 52 de milioane de lei, iar pentru asigurarea gestionării corecte a banilor publici va fi instalat şi un soft de evidenţă contabilă.

Prezent la eveniment, prim-ministrul Iurie Leancă a făcut apel la corectitudine în viitoarele alegeri şi a menţionat că de rezultatele scrutinului electoral va depinde viitorul republicii, dar şi dinamica relaţiilor cu partenerii externi. Premierul a subliniat că de toţi de noi depinde să putem demonstra că societatea nu este una statică, că instituţiile statului au evoluat în aceşti 4 ani. Totodată, depinde de toţi ca viitorul scrutin să fie un succes pentru democraţia din Republica Moldova şi pentru maturitatea instituţiilor statului.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *