Politică

Lupu: Vrem sa ajungem în UE nu ca un un outsider, dar ca un partener apreciat

Potrivit agenției ”INFOTAG”, liderul PDM, Marian Lupu, a declarat luni în cadrul Forumului ”Dezvoltarea Moldovei: creștere economică pentru bunăstarea cetățeanului”, la care au participat zeci de reprezentanţi ai mediului de afaceri din toate regiunile Republicii Moldova, că abordările de bază ale acestei strategii sunt necesitatea atrageri investiţiilor, crearea locurilor de muncă şi îmbunătăţirea infrastructurii.

Marian Lupu a menționat că ”bunăstarea populaţiei ţine în cea mai mare măsură de creşterea economică”, de aceea, liderul PDM a asumat angajamentul că formaţiunea pe care o conduce va realiza toate acţiunile necesare pentru a asigura acest fapt.

Marian Lupu, economist de profesie, fost ministru al Economiei, a menţionat necesitatea atragerii investiţiilor, în special a celor externe. ”Înţelegem că o creştere economică durabilă şi de calitate nu poate fi făcută fără amplificarea volumului de investiţii directe, în special din exterior. Accentul îl punem pe atragerea masivă a investiţiilor şi din Vest şi din Est”, a precizat liderul PDM.

Totodată, Marian Lupu care este şi unul din autorii aşa-numitei legi ”Ghilotina” care a impulsionat procesul de liberalizare economică s-a referit la necesitatea continuării acestui proces.

”Ne dăm bine seama că este vorba şi de măsuri regulatorii, facilitarea condiţiilor de pornire şi de desfăşurare a unei afaceri, stabilirea unor norme clare pentru ca agenţii economici să nu fie terorizaţi de instituţii de control, în special nemotivat”, a menţionat Lupu.

”Dezvoltarea infrastructurii, în special a celei sociale reprezintă o componentă importantă pentru investiţii. Vom pune accent pe ideile de dezvoltare regională şi vom aduce locurile de muncă mai aproape de zona de habitat a oamenilor”, a mai declarat Marian Lupu.

În acest context, el s-a referit în special la infrastructura drumurilor, menţionând că în acest an, pentru prima dată din Fondul Rutier au fost alocaţi bani pentru modernizarea drumurilor locale. În acest sens, el a anunţat angajamentul PDM ca în 4-5 ani să asigure câte un miliard de lei anual pentru modernizarea drumurilor locale.

PDM propune şi o nouă abordare în privinţa domeniului agricol. ”Doar faptul că avem piaţa europeană deschisă pentru produsele moldoveneşti este o condiţie necesară dar nu suficientă. Una din priorităţile absolute este să modernizarea şi utilizarea eficientă a fondurilor europene fără a uita faptul că acest sector vine cu o pondere extraordinar de mare în PIB şi cu sute de mii de angajaţi”, a notat Marian Lupu.

Referindu-se la Acordul de Asociere şi apropierea Republicii Moldova de UE, Marian Lupu a menţionat că spre deosebire de alte partide, PDM accentuează în special importanţa economică a acestui document decât cea politică.

”Acordul de Asociere pe care l-am semnat este o provocare şi o şansă extraordinară pentru dezvoltarea economică. Spre deosebire de alte formaţiuni politice care sunt interesate doar de aspectul politic, atragem atenţia foarte mare şi pe componenta economică. Este important ritmul de avansare politică şi obţinerea unui alt statut în raport cu UE, între timp însă în acest proces trebuie valorificat pe potenţialul de dezvoltare economică acordat de acest acord. Republica Moldova trebuie să vină în marea familie europeană nu ca un partener slab dezvoltat, dar să se simtă în plină demnitate alături de celelalte state membre ale UE”, a concluzionat Marian Lupu.

Referindu-se la forumul organizat de PDM, Lupu a accentuat atenţia pe care formaţiunea pe care o conduce o acordă consultărilor cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru a identifica împreună problemele existente şi a găsi soluţii pentru fiecare dintre acestea.
 
infotag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *