Economie

Marea Britanie vrea să combată obezitatea printr-o taxă pe zahăr

Făcând un apel către producătorii de alimente și băuturi răcoritoare pentru ca aceștia să reducă conținutul de zahăr din produsele lor, Guvernul de la Londra a subliniat că o treime din copiii cu vârsta între 2 și 15 ani din Marea Britanie sunt deja supraponderali sau obezi.

"Obezitatea este o amenințare atât la adresa sănătății copiilor cât și a economiei noastre, costurile pentru sistemul național de sănătate ridicându-se la miliarde de lire sterline în fiecare an. Taxa pentru industria băuturilor răcoritoare este un importat pas înainte în lupta împotriva obezității", a declarat secretarul de stat în Ministerul britanic de Finanțe, Jane Ellison.

Prin introducerea unei taxe pe zahăr, Marea Britanie se alătură Belgiei, Franței, Ungariei și Mexicului, toate acestea țări introducând, sub o formă sau alta, o taxă pe băuturile răcoritoare care conțin zahăr. Țările scandinave au introdus și ele de mai mulți taxe similare.

În cazul Marii Britanii, taxa se va aplica tuturor băuturilor răcoritoare cu un conținut de zahăr de peste 5 grame la 100 de mililitri, urmând ca băuturile cu un conținut și mai mare să fie taxate și mai mult.

Cu toate acestea, președintele Asociației producătorilor de băuturi răcoritoare din Marea Britanie, Gavin Partington, a apreciat că aceasta este o "taxă punitivă" care va duce la pierderea a mai multor mii de locuri de muncă fără a avea un impact semnificativ asupra obezității.

Departamentul de Sănătate al Guvernului britanic susține că băuturile răcoritoare sunt principala sursă de zahăr pentru copii iar un copil poate să-și asigure aportul zilnic recomandat de zahăr prin consumul unei singure doze de cola care conține nouă lingurițe de zahăr. De asemenea, ministrul britanic al Sănătății Publice, Nicola Blackwood, a precizat că strategia de combatere a obezității include și o măsură prin care școlile primare trebuie să asigure fiecărui copil cel puțin 60 de minute de activitate fizică viguroasă în fiecare zi iar cel puțin 30 de minute din această perioadă trebuie să se desfășoare în timpul orelor petrecute la școală.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *