Editorial

Mesaj către găgăruşii din Găgărusia

A trebuit să vină Dodon în biserică şi să doneze 50 000 chiar cu o zi înainte de alegeri. A trebuit să păpaţi mult din treuca românofobiei. Şi eraţi atât de ocupaţi în lupta cu unionismul încât nici nu aţi observat când aţi dispărut ca popor. Găgăuzii nu mai există, în locul lor au apărut găgăruşii.

Ce să vă spun, dragi găgăruşi? Felicitări! Aţi ales un nou başcan, unul care va reprezenta cu succes interesele altei ţări. Unul care, deşi e născut la Comrat, preferă să vorbească în găgărusă, în loc de găgăuză. Pot să vă spun un secret, limba găgărusă e limba voastră adevărată, iar limba găgăuză a fost inventată de fascişti şi pune în pericol identitatea şi integritatea Găgărusiei. Printr-o ironie a sorţii, statul fascist care se numeşte Republica Moldova a fost unicul care a permis studierea limbii găgăuze în şcoli, asta, probabil, ca să vă inducă în eroare – pentru că adevărata voastră limbă se numeşte găgărusa. Important e să nu vă enervaţi. Nu ne mai enervăm nici noi, românii, când găgăruşii ne spun în găgărusă că vorbim limba moldovenească. Aşa că vă recomandăm şi vouă să păstraţi calmul. Or, calmul e unicul lucru pe care îl mai puteţi păstra – identitatea şi limba voastră e deja pierdută. Păcat, eraţi un popor frumos şi vorbeaţi o limbă foarte dulce.

Nu ştiu de ce aţi ales o persoană care vede dezvoltarea Găgăuziei doar alături de Rusia. Probabil, vă este ruşine de propria limbă şi naţionalitate. Probabil, nu aveţi încredere în forţele proprii. Unii zic că aţi fost plătiţi ca să votaţi aşa, însă eu nu cred, parcă vă ştiam patrioţi. Probabil, v-aţi speriat de unire, de Antonescu, de unionişti şi de restul fantomelor inventate de martorii Kremlinului. Vă înţelegem perfect! Am trecut şi noi, românii, prin aceste etape de deznaţionalizare. Ne-am trezit peste noapte cu faptul că moldovenii nu sunt români, iar limba moldovenească şi limba română sunt două limbi diferite. Însă noi am fost deznaţionalizaţi cu forţa, iar voi vă deznaţionalizaţi singuri, nesiliţi de nimeni. Ce să vă spun, e alegerea voastră până la urmă. Sper doar să nu vă pară rău pe urmă, când va fi prea târziu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *