Timpul Liber

Mic dejun englezesc

Un mic dejun englezesc obligatoriu conține ouă, fasole, ceva cărnoase (cârnații și baconul sunt cel mai des întâlnite, uneori și una și alta), potato patties (un fel de chiftele de cartofi) și roșie coaptș sau la grătar, urmate de pâine toast cu unt, marmeladă de portocale și un ceai bun.

Timp de gătire: 00:10 ore
Timp Total: 00:30 ore
Număr porții: 2
Grad de dificultate: mediu

INGREDIENTE ENGLISH BREAKFAST:
4 ouă proaspete
4-6 felii de bacon
2 cartofi medii
2 roșii medii sau o roșie mare tăiătă în jumătate
2-3 linguri de fasole cu sos de roșii
4 linguri de ulei
sare, piper
1/2 linguriță de cimbru proaspăt tocat
o lingura de parmezan
în plus: felii de pâine prăjită unt, gemul sau marmelada preferată, ceai
Opțional: cârnăciori, muffins, lapte etc.

PREPARARE ENGLISH BREAKFAST:
1. Vom începe cu fasolea fiindcă durează mai mult decât cele 30 de minute care sunt estimate în etapa de pregătire. Evident, fasolea trebuie să o avem gătita dinainte. Sau, varianta cea mai simpla, să folosim fasolea la conserva.

2. Potato patties (sau hash brown): Cartofii se curata de coaja, se spala bine, se taie in cuburi si se fierb in apa cu sare, atat cat sa se inmoaie dar nu sa se sfarame. Se scurg complet de apa si cat sunt fierbinti se condimenteaza dupa plac, eu am adaugat 1 lingura de ulei, 1 lingura de parmezan, 1/2 de lingurita de cimbru proaspat tocat, sare si piper. Se amesteca bine cartofii apoi se zdrobesc, dar nu ca pentru piure, sa ramana si bucati mai mari. Se preseaza cartofii intr-o tavita intr-un strat cat mai compact si uniform si se lasa sa se raceasca. Evident, si cartofii se pot pregati de cu seara, apoi se infoliaza tavita si se pastreaza la frigider pana inaintea pregatirii micului dejun.

3. Cartofii presati se taie in patrate cu un cutit sau se decupeaza cu forma dorita. Se incinge bine o tigaie si se adauga ulei, eu am pus doar 1 lingura, daca se foloseste mult ulei aceste „chiftele” de cartofi vor avea o crusta uniforma, aurie, insa si continutul de grasime va fi mult mai mare, insa fiecare poate alege varianta preferata. Cartofii portionati se ridica usor cu o spatula din tavita (cu grija sa nu se imprastie) si se aseaza in tigaia incinsa.

4. Se intorc pe partea opusa in momentul in care se observa ca la baza incepe sa se coloreze marginea in brun-auriu si se mai tin in tigaie cateva minute, cat sa se rumeneasca si pe cealalta parte, apoi se scot din tigaie si se pastreaza la cald.

5. Dupa preferinta, rosiile se pot coace la cuptor sau se pot face cateva minute pe un gratar sau o tigaie, fiecare poate proceda dupa cum ii place.

6. In acest moment as zice ca e bine sa se lucreze cu doua tigai, una pentru bacon si una separata pentru oua, ca sa le avem gata in acelasi timp. Se incing tigaile pe foc, se adauga cate o lingura de ulei in fiecare si apoi, intr-una se rumenesc feliile de bacon (care se scot pe hartie absorbanta dupa ce s-au facut, sa se mai indeparteze din grasime), in cealalta se prajesc ochiurile de ou. Fiecare poate sa pregateasca ouale dupa cum ii plac, mie imi place albusul facut si galbenusul moale, pentru asta incing mediu tigaia, adaug ulei doar cat sa acopere fundul tigaii (imi dau seama ca tigaia e bine incinsa dupa felul in care uleiul devine mult mai fluid), sparg ouale si acopar imediat tigaia cu capacul, reducand si focul la minimum. Dupa 3 minute, verific daca ouale sunt asa cum imi plac si de fiecare data sunt.
6. Odata ce ouale sunt gatite dupa preferinta, se scot cu o spatula din tigaie si se aseaza pe farfurie. Daca doriti, puteti indeparta marginea rumena a albusului cu un cutit (eu asa am facut).

7. Se monteaza pe farfurii cate doua ochiuri, cate o „chiftea” de cartofi, fasole, felii de bacon si rosia coapta sau facuta la grill, totul acompaniat de toast proaspat prajit, unt, marmelada etc.

Sursa: retelecalamama.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *