Economie

Moldova va fi vizitată de specialişti ruşi din domeniul fitosanitar

Vizita urmează să se desfăşoare la incitaţia ministrului agriculturii şi industriei alimentare, Ion Sula, şi directorului general interimar ANSA, Grigore Porcescu, lansată în cadrul vizitei la Moscova.

Oficialii moldoveni au avut o întrevedere cu viceministrul rus al agriculturi şi şeful Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară (Rosselhoznadzor). Interlocutorii au vorbit despre progresele înregistrate de ANSA în domeniul sanitar veterinar şi despre înlăturarea problemelor depistate la unităţile de sacrificare a animalelor în urma vizitei experţilor Rosselhoznadzor din noiembrie 2014. Partea moldovenească a solicitat să fie incluse pe lista exportatorilor produselor din carne toate companiile moldoveneşti care corespund criteriilor de igienă şi siguranţă cerute de Federaţia Rusă.

De asemenea, partea moldovenească, a propus ca părţile să revină la prevederile Memorandumului, semnat între Republica Moldova şi Federaţia Rusă, privind asigurarea inofensivităţii producţiei de origine vegetală exportate, la compartimentul „reziduuri de pesticide şi conţinutul de nitraţi”, prin care toţi producătorii şi exportatorii care corespund condiţiilor şi cerinţelor fitosanitare şi de inofensivitate să fie incluşi pe lista exportatorilor.

Părţile au convenit ca MAIA, împreună cu ANSA, să evalueze listele existente şi să informeze Rosselhoznadzor în termene cât mai restrânse. Totodată, Moldova trebuie să informeze partea rusă despre cantităţile produse şi depozitate de fructe şi struguri de masă până la moment. În scurt timp, la invitaţia părţii moldoveneşti, o echipa de experţi ruşi va vizita pepinierele cu material săditor şi depozitele de păstrare a merelor şi strugurilor de masă din Republica Moldova.

De comun acord, a fost acceptată propunerea de a fi organizat, la începutul anului 2016, colegiul comun al ministerelor agriculturii celor două state.

Sursa: radiochisinau.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *