Bună Dimineața

Moldovenii care fac economie pe aer

Săptămâna trecută, am avut ocazia să vizitez Bucureștiul, iar călătoria a fost planificată cu un microbuz ce pornea de la autogara centrală din Chișinău. 

Urmau câteva zile de caniculă și ne-am asigurat ca microbuzul să fie dotat cu un sistem de aer condiționat. La procurarea biletelor, administratorul cursei ne-a asigurat că vehiculul este prevăzut cu toate cele necesare pentru o călătorie de durată lungă și comodă pentru pasageri.

Ajunși la ora de pornire, 8 dimineața, am constat că șoferul nu este dispus să pornească aerul condiționat. „Afară nu este prea cald”, ne spunea el, în timp ce afară erau deja peste 25 de grade de căldură. L-am telefonat pe administratorul cursei care ne-a asigurat că va vorbi cu șoferul și curând vom avea parte de o călătorie răcoroasă. Însă, moldovenii pot face promisiuni frumoase.

Astfel, aproape 9 ore, 18 pasageri și șoferul au mers într-un cuptor pe patru roți. Mai mult ca atât, cele două trape ale microbuzului și câteva geamuri deschise formau un curent de vânt pe care câțiva pasageri „s-au bucurat” în special să îl simtă. De închideam trapa, pasagerii de pe ultimele scaune nu aveau aer să respire…

Ulterior, am aflat că aparatul de aer condiționat nici măcar nu funcționează, iar șoferii sunt nevoiți să asculte nemulțumirile pasagerilor. Ei conduc în aceste condiții pe distanțe lungi fiind totodată responsabili de viața pasagerilor. Cam inuman din partea celor care admit ca astfel de vehicule să fie puse la dispoziția populației, fie că sunt la locul de muncă, fie că au parte de o călătorie de nivel intenațional.

De ce moldovenii fac economii când biletul de călătorie presupune anumite condiții și ești asigurat de acesta. Or, în acest caz, dacă vehicului nu întrunește toate condițiile de exploatare, acesta nu trebuie să fie admis pe cursă. 

Mă gândesc acum ce se întâmplă pe alte curse internaționale mai lungi de 12 ore? Ce fac oamenii care călătoresc către alte destinații în această saună pe patru roți oferită de autogară? 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *