Editorial

Negociere, laitmotivul verii

Nimic mai fals. S-au învârtit în jurul cozii până au reușit să țină euro cu trei lei mai sus. Cred că vă amintiți că în noiembrie euro se mișca între 18 și 19 lei. Acum între 21 și 22. Dar între timp a căzut și guvernul Gaburici și suntem la obsedantele negocieri. Iar aleșii au timp până în septembrie. Cum s-ar zice: mai vedem noi nu la primăvară, ci la toamnă.

Au încă două luni la dispoziție să se certe fără să schimbe nimic. Să nu îi intereseze că toate se scumpesc de la o zi la alta sau că nu mai sunt bani la buget. Păi e logic, de unde să fie dacă miliardul e tot dispărut, iar hoții sunt la primărie sau în parlament. E „vesel” la noi.

Eu cred că politicienii sunt foarte fericiți de acțiunile mișcării unioniste. Cât timp unii visează la unire și la un eventual DNA în Republica Moldova, ei negociază. Ce bine că un veteran de 91 de ani a mers pe jos 20 km împreună cu unioniștii, cu flori de câmp în mâini, că avem noi timp să ne emoționăm, iar ei să negocieze. Lor nu le este rușine de acel veteran, nu le este rușine de bătrânii care n-au ce mânca, nu le este rușine că medicamentele sunt din ce în ce mai scumpe. Ei negociază.

Și nu vă imaginați că negociază vreun proiect sau vreun împrumut fără dobândă, care să ajute oamenii din țara asta. Oh, nu! Ei negociază fotoliile și ministerele. Ei vor funcții și influență. Iar între timp, ce bine!, au mai prins un doctor care a luat mită 20 de euro. Numai bun de ars pe rug și de transformat în exemplu. Păi e mare rușine să iei mită 20 de euro, de la un om care abia dacă are și el un venit de 100 de euro, exact ca medicul respectiv. Dacă doctorul ar fi luat mită un miliard, nu ar mai fi fost urmărit, ci ajungea primar.

Și restul se împarte între penibil și ipocrizie. Exact ca cei care se plâng că Iohannis sau Ponta nu au întâmpinat unioniștii, de parcă ar fi pornit din Chișinău sub flamura președintelui Timofti. În timp ce, probabil din considerente diplomatice, oficialii români și-au motivat absența și cel puțin au lăudat inițiativa, ai noștri, când nu negociau, făceau declarații șocante dând vina pe românii din România. Dar între timp ne mai îmbrățișăm pe la Suceava, de dragul lui Ștefan cel Mare. Că doar Timofti nu a mers pe jos în marșul lui Ștefan cel Mare ca să îl vadă pe Iohannis la Suceava.

De fapt lucrurile sunt mult mai clare. Până în septembrie negocierile vor fi fără rezultate directe, doar indirecte. Euro va oscila în continuare. Acum respirăm ușurați că nu e 30 de lei moneda europeană, ci „doar” 21, uitând că de fapt ar trebui să fie 18 lei. Iar la toamnă vom respira ușurați că va fi 23. Și tot așa basmul continuă, iar balaurul cu 101 de capete negociază și înghite bugetul țării.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *