UE / Nato

Noua Comisie Europeană: lovitură de teatru în cursul audierilor

Soarta sa este legată de cea a unui alt candidat, spaniolul Miguel Arias Cañete. De decizia Parlamentului depinde învestirea viitoarei echipe de comisari europeni. Audierile celor care vor compune viitoarea echipă a Comisiei Europene întâmpină deja dificultăţi majore la Bruxelles. Eurodeputaţii nu l-au găsit pe Jonathan Hill, desemnat pentru a se ocupa de Stabilitate financiară, suficient de convingător. Miercuri 1 octombrie audierea sa în faţa comisiei afacerilor economice din Parlamentul European a fost dificilă. Tot farmecul britanicului şi încercările sale de a vorbi în franceză nu au fost suficiente pentru a face să se uite că Marea Britanie nu a jucat fair play în ultimele luni pe plan european. Printr-o decizie fără precedent, acest candidat va mai fi audiat încă o dată de eurodeputaţi săptămâna viitoare.

Spaniolul de centru dreapta Miguel Arias Cañete, audiat tot pe 1 octombrie pentru portofoliul Schimbărilor climatice şi al Energiei, nu a reuşit să risipească îndoielile eurodeputaţilor social-democraţi. Bănuit de afaceri necurate cu lumea petrolului , printre altele, el ar putea fi respins la un vot programat lunea viitoare. Dar el va fi votat împreună cu candidatul francez. Dacă unul nu trece, nu va trece nici celălalt. Grupul creştin democrat din Parlamentul European promisese deja răzbunare dacă vreunul dintre membrii săi este pus în dificultate. Miercuri creştin-democraţii s-au ţinut de cuvânt şi au anunţat că vor supune la vot aprobarea socialistului francez Pierre Moscovici, desemnat pentru Economie.

Votul este o procedură extraordinară cerută doar în caz de prestaţie extrem de slabă a unui candidat la poziţia de comisar european. Or Moscovici, care doar joi va fi audiat, ştie deja că pleacă cu stângul înainte de a fi reuşit să-şi expună competenţele. Presa franceză este indignată de aceste aranjamente şi răzbunari politice prin care Parlamentul European se face prizonierul propriilor sale ambiţii şi-şi pierde credibilitatea. Unii ziarişti spun că însuşi Preşedintele Parlamentului, social-democratul Martin Schulz, ar fi cerut un vot pentru Moscovici, un gest la care nimeni nu se aştepta.

La începutul săptămânii, un alt incident umbrea aceste audieri. Liberala suedeză Cecilia Malmström a fost pusa în dificultate de şeful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr, un german cu viziuni mai conservatoare. Privind viitorul Acord de Liber Schimb cu Statele Unite, Selmayr a modificat un document redactat de Malmström în atenţia eurodeputaţilor, făcînd-o pe aceasta să pară inconsecventă. Eurodeputaţii au aflat repede cine a stat la baza modificărilor şi printr-un vot , care în mod normal nu-şi avea locul, Malmström a fost totuşi confirmată marţi, 30 septembrie, în poziţia de comisar european; afacerea a creat însă un climat de neîncredere fără precedent între Parlament şi viitoarea Comisie.

Sursa: rfi.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *