Guvern

Noua Strategie a sistemului penitenciar: deţinuţii vor avea mai mult spaţiu şi condiţii mai bune

Până la sfârșitul lui 2020, Departamentul Instituții Penitenciare (DIP) își propune să majoreze cu 40% capacitatea de cazare în condiții de cel puțin 4m2, pentru o persoană, prin amenajarea a minim 2000 de noi locuri, iar alte două mii urmează să fie modernizate. Astfel, va fi evitată supraaglomerarea, va scădea în jumătate numărul spațiilor ce nu întrunesc condițiile minime de detenție.

Noua strategie prevede majorarea nivelului salarizării angajaților, sporirea calității instruirii acestora, înființarea și ocuparea în proporție de 90% din necesarul real de resurse umane. Va fi aprobat proiectul Legii cu privire la sistemul administrației penitenciare, infrastructura va fi modernizată şi dezvoltată, implimentându-se sistemul de management al calității (ISO), iar toate subdiviziunile vor avea elaborate organigrame noi în baza evaluării funcționalității acestora.

În perioada 2016-2020, va fi favorizată instituirea parteneriatelor public-private și se va asigura interacțiunea eficientă cu instanțele de judecată. Vor fi create condițiile necesare pentru a oferi posibilități de încadrare în muncă sau ocupaționale pentru toți deținuții. Iar în fiecare penitenciar va exista capacitatea de a dezvolta în mod independent proiecte cu finanțare externă.

Programele de educație și intervenție psihosocială, de alfabetizare, de școlarizare și calificare profesională vor fi asigurate pentru minim 85% din deținuți. Ministerul Justiţiei îşi propune ca, până în 2020, numărul de pacienți pe care îi va examina un medic să scadă în jumătate, cazurile noi de îmbolnăvire să scadă cu 30%, iar numărul celor depistați cu tuberculoză, boli de piele, să fie mai mic cu minim 20%.

Strategia de dezvoltare a sistemului penitenciar își mai propune să crească cu 50% nivelul de modernizare a accesului și a supravegherii în subdiviziunile de detenție, astfel încât să nu evadeze mai mult de 5 deținuți cu grad sporit de risc. Va scădea de 4 ori până în 2020 nivelul actelor de agresiune asupra angajaților și între persoanele private de libertate.

Amintim că, documentul este realizat cu sprijinul Misiunii Norvegiene de Experți pentru Promovarea Supremației Legii în Moldova și are drept scop definirea unui cadru strategic simplu și funcțional pentru dezvoltarea Sistemului penitenciar din Republica Moldova.

Timpul.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *