Educație

Numărul candidaţilor la BAC a scăzut semnificativ în ultimii doi ani

Potrivit directorului Agenţiei, Anatol Topală, această situaţie s-a creat ca rezultat al situaţiei demografice din Republica Moldova. Potrivit lui, numărul de licee este în continuă descreştere, iar elevii continuă să opteze mai mult pentru liceele din mediul urban în defavoarea celor de la sate. Circa 45% din licee au avut mai puţin de 25 de candidaţi.

Ministra educaţiei, Corina Fusu, a menţionat că, în general, situaţia legată de promovarea examenelor de bacalaureat este una pozitivă. Dacă rata totală de promovare a examenului de bacalaureat, sesiunea 2016, constituie 62,42%, rata de promovare în rândul elevilor care au finalizat ciclul liceal în anul curent este de 86,33%, majorându-se cu patru puncte procentuale faţă de acelaşi indicator din 2015 şi cu 15 puncte procentuale faţă de anul 2014. „Acum doi ani , şapte din zece absolvenţi ai liceelor au luat note de trecere la bacalaureat, iar la sesiunea curentă aproape două din zece candidaţi de la licee au susţinut cu brio examenul respectiv. Această creştere constantă este îmbucurătoare şi demonstrează o atitudine responsabilă şi corectă atât din partea liceenilor, cât şi a cadrelor didactice”, a spus Corina Fusu.

Raportul arată că deşi numărul de licee a scăzut, s-a îmbunătăţit calitatea instruirii. În sesiunea curentă fiecare al 5-lea liceu a avut o rată de promovare de 100%.

Un alt aspect evidenţiat de analiza datelor comparative arată că, faţă de anul 2014, s-a diminuat de circa două ori numărul candidaţilor de la profilul real din licee, deşi candidaţii de la profilul real care au promovat examenul de bacalaureat au obţinut medii generale mai mari decât colegii lor de la profilul umanist.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *