Editorial

O imposibilă partidă de şah

La noi, se pare, situaţia este mai proastă decât în România. De ani de zile, Vama noastră figurează, în toate sondajele, printre cele mai afectate de corupţie instituţii ale statului. S-au schimbat preşedinţi, prim-miniştri, şefi de parlament, dar la vămi nu s-a schimbat nimic, în afară de faptul că, odată cu venirea unui nou şef în vârful piramidei administrative şi politice de la Chişinău, administraţiile vămilor erau „consolidate” cu oameni devotaţi ai acestuia. Nu s-a schimbat nimic în domeniu nici după venirea la putere a AIE-1 şi AIE-2. Vama, precum se ştie, conform algoritmului i-a revenit premierului Vlad Filat, care şi-a numit aici omul lui.

…Sunt originar de prin părţile celea, discut cu oameni care ştiu ce se întâmplă în Vama de la Leuşeni-Albiţa. În mediul şoferilor de microbuz care fac naveta R. Moldova – Italia sunt bine cunoscute schemele după care se încasează „taxe” de la ei. Există o „relaţie” foarte bine pusă la punct între vameşi şi poliţie. Ferească Dumnezeu cel sfânt ca vreun şofer să încerce să evite „impozitarea” – e pedepsit exemplar, astfel că ar da şi de zece ori mai mult, numai să fie lăsat în pace (să mai lucreze). Este o realitate despre care lumea vorbeşte deschis. Ajung aceste vorbe la urechile organelor competente, ale premierului, ministrului de Interne? Eu cred că ajung. De ce, dacă ajung, nu se iau măsuri imediate şi energice? Înseamnă că există un interes şi e ştiut ce fel de interes… Dacă se doreşte cu adevărat schimbarea stării de lucruri în domeniu, Vama, ca şi Procuratura, Internele sau Securitatea nu trebuie să fie „repartizate” conform algoritmului. Independenţa acestor instituţii faţă de preşedintele republicii, premier şi spicher ar fi o primă condiţie ca în „partida de şah” jucată împotriva corupţiei să fie sacrificaţi nu doar pionii, ci şi piesele grele, inclusiv „regina Mafiei”. E posibilă o asemenea partidă de şah în R. Moldova?

În loc de P.S.
Ce se întâmplă, totuşi, la Vama noastră?

Se pare că exemplul autorităţilor româneşti i-a însufleţit şi pe mai-marii noştri de la Vamă la fapte mari. Noi nu-i punem pe toţi vameşii într-o oală, fiindcă ştim că printre ei sunt mulţi oameni cinstiţi şi demni. Noi mai ştim că, pe timpul primului „mandat” al lui Tudor Baliţchi, directorul Serviciului Vamal al R. Moldova, şi-au pierdut locul de muncă sau au fost retrogradaţi vameşi oneşti, cu experienţă. Potrivit informaţiilor de ultimă oră (vezi articolul colegului nostru Pavel Păduraru „Curăţenie la Vama?!”, din numărul de ieri al TIMPULUI), la Vama moldoveană s-a declanşat un val de concedieri. Există suspiciuni că victime vor cădea pionii, nu piesele grele. Un înţelept proverb spune însă că scara de sus se mătură. Nu invers. Vom continua investigaţiile şi vă vom informa. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *