Opinii și Editoriale

O lectură la gura sobei

Astăzi însă am plăcerea de a vă recomanda o carte apărută în R. Moldova, la Editura „Cartier”, pe care fiecare doritor o poate găsi cu ușurință. Jurnalista Tatiana Țîbuleac, pe care ar trebui să o numesc și scriitoare, a publicat un roman (a doua sa carte) care reușește să își surprindă cititorii. „Vara în care mama a avut ochii verzi” e un roman bine scris ce povestește, din perspectiva fiului, drama unei familii.

Deși întâlnim o poveste a imigranților, nu putem spune că e vorba de un tipar, ci mai degrabă de istoria particulară a unui tânăr pictor, cu serioase probleme medicale, care evoluează de la ura împotriva mamei la dragostea redescoperită, odată cu maturizarea lui forțată, dictată de boala ei.
Duritatea așteptată de la un astfel de personaj, un pictor bolnav psihic, e atent construită de autoare, care nu se eschivează printr-o apelare la eufemisme. Totodată nu lipsesc nici momentele duioase, aproape romantice, previzibile într-o vară marcată de dramatism, dar petrecută totuși într-un decor idilic. Deși poate părea excesivă evoluția sentimentală a tânărului, pierderea adolescenței produce în cei mai mulți acest miracol. Dacă primele capitole urmăresc mai mult starea tânărului, stabilirea în sudul Franței mută accentul pe povestirea propriu zisă, trecerea zilelor luând locul stării sufletești a tânărului.

Romanul se sfârșește destul de brusc, lăsând senzația că nu a fost spus totul, însă creionează în cele 160 de pagini personaje puternice, o societate vie și stări cu care cititorul se poate autentifica. Tatiana Țîbuleac dă dovadă de o mână sigură, reușind să creeze o lume credibilă, într-o carte în care tehnicile narative nu sunt deloc stângace. Descrierea, comparațiile, grija la detalii, spiritul de observație, vocea narativă — demonstrează talentul de prozatoare al autoarei, departe de reportajul succint și sumar întâlnit la un număr mare de jurnaliști care se hotărăsc la un moment dat să îmbrățișeze ficțiunea.

Vă recomand această lectură cu siguranța că ea nu vă va dezamăgi.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *